Pēdējā diena ar latu - praktiskais ceļvedis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien līdz ar svētku salūtu aizies arī laiks, kurā Latvijas valsts nauda bija lats. Lati un santīmi, kurus pazīst un lieto ikdienā, apgrozībā tika laisti 1993. gada 5. martā, bet jau no pusnakts šo naudu aizstās eiro un eirocenti.

Kamēr runā Bērziņš, tikmēr eiro nonāks kasē

Otrdienas vakarā klubu „Četri balti krekli" un „Jelgavas krekli" līdzīpašniekam Aināram Tamisāram, tāpat kā daudziem krodziniekiem un izklaides nozarē strādājošajiem, būs ne tikai jāizklaidē viesi. Iestājoties jaunajam gadam, viņiem būs jāievieš eiro, tā teikt, „dzīvajā režīmā".

Tajā laikā būs prezidenta un Ministru prezidenta uzrunas, tad ir šampanietis. Kamēr viesi dzer šampanieti, tikmēr mēs pārprogrammējam kases aparātus, stiepjam eiro maisus un latu maisus prom," gaidāmos notikumus ieskicē Tamisārs.

Savukārt restorānā „Aleks", kur jauno gadu sagaidīs ar svinīgām vakariņām, eiro ieviešana solās būt nedaudz sarežģītāka. „Bez 10, bez 15 minūtēm pusnaktī mums jānoslēdz kase un visiem norēķiniem jābūt veiktiem. Šogad nāksies norēķināties pirms 12 un, kad pāriesim uz eiro, varēs atkal pasūtīt un norēķināties. Tāds dubultais process sanāk - līdz eiro, un tad atkal strādājam," klāsta restorāna „Aleks" vadītāja Tatjana Korņejeva.

Turklāt restorānam dzīvi sarežģītāku padara fakts, ka daļa viesu Jaungada naktī būs ārzemnieki, kuri iespējams, nemaz nebūs informēti ar eiro ieviešanu Latvijā un iespējamajiem sarežģījumiem. Pusnaktī jāslēdz kases un jāizdrukā atskaites, lai grāmatvedība un Valsts ieņēmumu dienests zinātu, cik ietirgots latos. Līdzīgi notikumi būs lielā daļā veikalu, restorānu un bāru, kas strādās Jaungada naktī. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste skaidro, ka tas varētu ietekmēt arī Jaungada svinētājus. „Ap pusnakti restorāni sāks noņemt atskaites, kas nozīmē, ka uz kādu brīdi varētu nebūt iespējams norēķināties nekādā veidā. Bet tā noteikti būs komunikācija ar klientiem, ļoti iespējams, arī pirms tam tiks informēti klienti kuros laikos nevarēs samaksāt. Visbiežāk tas būs, ka no 23:00 līdz 24:00 nebūs iespējams norēķināties," sacīja Graikste.

Kartes varēs lietot visu laiku

Tamisārs norāda, ka būs daudz dažādu iespēju, kā samaksāt par pirkumiem. „Līdz pusnaktij varēs maksāt ar latiem un kartēm, pēc 00:01  - ar latiem, eiro un bankas kartiņām," atzīmē Tamisārs.

Banku maksājumu kartes tiek ieteiktas kā rīks, kas ļauj izvairīties no maka pārslogošanas ar latu un eiro banknotēm un monētām, tomēr jārēķinās, ka Jaungada naktī uz eiro pāriet arī bankas un ap pusnakti varētu būt traucējumi banku maksājumu karšu darbībā, stāsta Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

"Kartes būs lietojamas visu laiku, bet jāņem vērā, ka apmēram stundu pirms un stundu pēc pusnakts var būt kādi traucējumi un, ja maksājums neizdodas, ir jāmēģina vēlreiz nedaudz vēlāk.

Bet, protams, ja ir sajūta, ka vajadzēs naudu tieši bez piecām pusnaktī, tad ir vērts kabatā turēt nelielu skaidras naudas daudzumu," saka Bičevskis.

Eiro ieviešanu otrdien - pēdējā 2013. gada dienā un pēdējā dienā ar latu kā vienīgo Latvijas valsts naudu - jutīsim ne tikai ap pusnakti. Patiesībā to, ka ir eiro ieviešanas pēdējais cēliens, jūtam jau vairākas dienas - daudzi kafijas un uzkodu automāti pirms pārprogrammēšanas uz eiro ir slēgti, nedarbojas arī "Rīgas satiksmes" automāti, kuros samaksāt par stāvvietām. Jau otrdien nestrādā vai ierobežotā režīmā strādā daļa internetbanku. Slēgti arī apmēram trešdaļa bankomātu, pārējos uz eiro izsniegšanu pārkārtos nakts stundās, stāsta Mārtiņš Bičevskis. „Ir skaidrs - pusstundas pārtraukums pirms pusnakts un stunda pēc pusnakts, lielākā daļa bankomātu tiks pārslēgti, daļa bankomātu izslēgti jau 30. decembrī un būs sagatavoti eiro 1. janvārī," norāda Bičevskis.

Internetbankām, atkarībā no bankas, funkcionalitāte atgriezīsies pēc Jaunā gada. Bankas sola, ka pirmais pakalpojums, kas atgriezīsies internetbankā, būs iespēja apskatīt bilanci - nu jau eiro. Šeit gan, iespējams, ir vērts apvaldīt nepacietību un nemēģināt aplūkot sava konta bilanci, tiklīdz tas ir iespējams - ja visi bankas klienti vienlaikus mēģinās atvērt internetbanku, tā noteikti būs papildu slodze sakariem un serveriem. Grāmatvežiem jāpatur prātā, ka tehniskie pārtraukumi ir arī valsts iestāžu elektroniskajām sistēmām, piemēram, muitas sistēmai. „Gandrīz līdz 31. decembra beigām būs iespējams formēt muitas deklarācijas - tranzītam, eksportam - līdz 31. decembra plkst. 22, importa procedūras - līdz dienas beigām. Sistēmas atsāks darbību 2. janvārī," stāsta Valsts ieņēmumu dienesta muitas pārvaldes pārstāve Olga Vikaine.

Mobilo sakaru izmantošanā gaidāmi ierobežojumi

Tiem uzņēmējiem, kam muitas dokumenti būs jāformē laikā, kad nestrādās elektroniskā sistēma, būs iespēja dokumentus noformēt uz papīra. Savukārt maksājot muitas nodevas, Jaungada naktī un janvāra pirmajās dienās jālieto muitas punktos novietotie termināli, kur var samaksāt ar karti, jo Valsts kasē ar pārskaitījumu veikto maksājumu uzskaite iekavēsies.

Pārtraukumi gaidāmi arī diennakts aptieku darbā un lielākajā daļā degvielas uzpildes staciju. Lai gan laiki, kad degvielu uzpildīt nevarēs, atšķiras, kopsaucējs ir tas, ka visprātīgāk ir laikus pārliecināties, ka degvielu Jaungada naktī nevajadzēs, jo, piemēram, „Statoil" staciju tīkls nestrādās no vienpadsmitiem vakara līdz trijiem naktī.

Arī priekšapmaksas mobilo telefonu kartes vislabāk papildināt, negaidot mirkli pirms pusnakts. „Zelta zivtiņas" zīmola vadītāja Laura Ozoliņa atklāj, ka iespējami arī ierobežojumi zvaniem uz ārzemēm.  „No 23:50 līdz deviņiem rītā ir paredzēti dažādi ierobežojumi ZZ bilances papildināšanā, atlikuma noskaidrošanā, bet pašā naktī būs arī ierobežoti starptautiskie un viesabonēšanas pakalpojumi," norāda Ozoliņa.

Dažādi pakalpojumu pieejamības ierobežojumi būs arī pārējo mobilo sakaru operatoru klientiem.

Galvenais, ko iesaka uzņēmēji, pakalpojumu sniedzēji un citi eiro ieviešanā iesaistītie, ir būt pacietīgiem, iecietīgiem un atcerēties, ka nekur nav jāsteidzas. Arī naktī uz trešdienu pēc svētku salūta un valstsvīru uzrunām varēs mierīgi turpināt maksāt skaidrā naudā latos. Latos par precēm un pakalpojumiem varēs maksāt arī vēl līdz 14. janvārim, bet sistēmas, kas strādā ar neskaidro naudu, šonakt automātiski pāries no latiem uz eiro. Pārliecināties par to, vai šī pāreja notikusi veiksmīgi un risināt pārējos praktiskās dabas jautājumus, ieviešot eiro, visprātīgāk būs trešdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti