Pēcpusdiena

Piena pārstrādes uzņēmums "Latvijas piens" pārdots Vācijas investoram

Pēcpusdiena

BKUS vadīs Valts Ābols, zāļu vairumtirgotāju uzņēmuma valdes loceklis

Valsts var zaudēt pirmpirkuma tiesības uz uzņēmumu 'Conexus Baltic Grid'

Pēc ziņām par iespēju zaudēt pirmpirkuma tiesības atdalītajā gāzes uzņēmumā EM sola steidzami rīkoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai skaidrotu pērn izveidotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas kompānijas "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcionāru plānoto rīcību attiecībā uz kompānijas akcijām, Ekonomikas ministrija "steidzamos paziņojumos" aicinājusi "Conexus" akcionārus uz tikšanos. To Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Šāds solis sekos pēc žurnālā "Ir" ceturtdien ziņotā, ka pašlaik aizkulisēs notiek sarunas par akcionāru maiņu "Latvijas gāzes" (LG) māsaskompānijā "Conexus", pirms uz to stājušās spēkā valsts pirmpirkuma tiesības.

"Conexus" akcionāri varētu apiet Latvijas valsts pirmpirkuma tiesības uz šī jaunā uzņēmuma kapitāldaļām, ja darījumu veic vistuvākajā laikā - pirms 3.aprīlī stājas spēkā valsts pirmpirkuma tiesības uz tām. Tādā gadījumā valsts zaudētu iespēju pārņemt pilnā kontrolē gāzes infrastruktūras uzņēmumu, žurnāla vēstīto atstāsta LETA.

"Pagaidām gan nav skaidrs, vai šāds ātrs darījums patiešām varētu īstenoties, vai arī šobrīd notiekošais ir tikai spēles sastāvdaļa kādu nopelnīt gribošu uzņēmēju attiecībās ar Latvijas valsti," piebilda izdevums.

Ašeradens atzina, ka pašlaik ļoti rūpīgi tiek sekots līdzi tam, kas ir saistīti ar īpašumtiesībām "Conexus".

"Šinī brīdī valdība ir uzdevusi man kā ekonomikas ministram sazināties ar visiem akcionāriem un noskaidrot viņu plānoto rīcību gan līdz 3.aprīlim, gan arī pēc 3.aprīļa, un tad arī pieņemt lēmumu, kādā veidā rīkoties," teica ministrs.

Ministrs visiem "Conexus" akcionāriem ir nosūtījis "attiecīgas vēstules un arī steidzamus paziņojumus", paužot vēlmi tikties ar kompānijas akcionāriem pēc iespējas ātrāk.

Ašeradens norādīja, ka ar šo uzņēmumu ir saistītas valsts stratēģiskās intereses, lai tiktu izveidots vienots Baltijas un Somijas gāzes tirgus. Valdības rīcībā ir vairāki instrumenti, lai uzņēmums darbotos atbilstoši valsts interesēm.

Proti, regulatoram, kas gan ir neatkarīga iestāde, ir jāakceptē uzņēmuma akcionāri un dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators, tostarp jāpārliecinās, ka uzņēmuma īpašnieki nav iesaistīti ne gāzes tirdzniecībā, ne gāzes ieguvē. Turklāt šī sertifikācija vēl ir jāapstiprina Eiropas Komisijai.

"Katrā ziņā, mēs darīsim visu iespējamo, lai valsts intereses tiktu ievērotas šajā procesā," piebilda ministrs.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš gan raidījumā "Pēcpusdiena" atzina - viņš neuzskata, ka "valstij par katru cenu būtu jāiegādājas aktīvi šajā uzņēmumā un pēc tam par tiem jārūpējas. Jāmeklē veidi, kā akcionāram ieguldīt līdzekļus infrastruktūras uzturēšanā un attīstībā".

"Rūpīgi jāizsver, ko par to naudu, kas tiek ieguldīta uzņēmumā vai nu vairākuma vai mazākuma daļās, par šo naudu kādu ietekmi akcionārs vai nu novērš vai nu iegūst," teica Āboltiņš.

Jau vēstīts, ka 2017.gada 3.aprīlī tiks atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus. Tālab tiks sadalīts gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze", no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus".

Pašlaik noteikts, ka ''Conexus" būs slēgta akciju sabiedrība.

34,1% ''Conexus" kapitāldaļu pieder Krievijas "Gazprom", 29,1% - "Marguerite Fund", 18,3% - "Uniper", 16% - "Itera Latvija". Pārējiem akcionāriem pieder 2,5% ''Conexus" daļu, liecina "Latvijas gāzes" sniegtā informācija biržai.

"Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod. Ekonomikas ministrs Ašeradens ("Vienotība") iepriekš neizslēdza iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma lielāko akcionāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti