Patēriņa cenas augustā mazinājušās par 0,6%; gada inflācija - 0,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014. gada augustā, salīdzinot ar 2013. gada augustu, palielinājās par 0,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Precēm cenas samazinājās par 0,1%, bet pakalpojumiem pieauga par 3,2%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,3%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2014. gada augustā, salīdzinot ar 2013. gada augustu, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītiem pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, atpūtai un kultūrai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis šogad augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, ir saglabājies nemainīgs. Cenu kāpums bija vērojams pienam un piena produktiem, saldumiem un medum, zivīm un zivju izstrādājumiem, savukārt cenas samazinājās augļiem, cukuram, dārzeņiem un kartupeļiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem.

2014. gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,6%. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,9%, bet pakalpojumiem palielinājās par 0,1%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kritumam pārtikai, transporta precēm un pakalpojumiem, personīgās aprūpes precēm, apaviem, kā arī cenu kāpumam apģērbiem, alkoholam un tabakas izstrādājumiem.

Pārtikas cenas samazinājās par 1,9%. Sezonālo faktoru ietekmē cenu kritums tika novērots dārzeņiem un kartupeļiem. Cenas samazinājās arī cukuram, saldumiem un medum, maizei un graudaugu izstrādājumiem. Augustā cenu kritums tika novērots pienam un piena produktiem (lielākā ietekme bija cenu samazinājumam pienam un kefīram). Savukārt cenu pieaugums bija vērojams maltai kafijai, augļiem, zivīm un zivju izstrādājumiem, kā arī eļļai un taukiem.

Cenas samazinājās degvielai (-2,0%), kā arī auto transportam, velosipēdiem un pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem.

Akciju ietekmē lētākas kļuva personīgās aprūpes preces, tai skaitā, kosmētikas preces, higiēnas preces. Savukārt cenas palielinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem (galvenokārt avioceļojumiem), ēdināšanas pakalpojumiem un dzīvokļu īrei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti