Panorāma

Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs iesniedz atlūgumu

Panorāma

4000 lietu tiesā, kukuļus vairs nedod

PTAC soda astoņas ātro kredītu kompānijas

Patērētāju tiesību sargi astoņām «ātro kredītu» firmām piemēro 211 000 eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) astoņām patērētāju kreditēšanas kompānijām piemērojis soda naudas kopsummā 211 000 eiro par likumā noteikto kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošanu laika posmā no 2016.gada 1.janvāra līdz rudenim saistībā ar kredītu pagarinājumu maksām, kā rezultātā patērētājiem radīti zaudējumi vismaz 5,23 miljonu eiro apmērā.

Nozare pārmetumus noraida, vainojot nekonsekvencē PTAC. Tikmēr nule pieņemtais lēmums paver ceļu pašiem kredītņēmējiem atprasīt nodarītos zaudējumus.  

2016.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus - 0,55% dienā no pirmā līdz septītajai dienai, 0,25% no astotās līdz 14. dienai, 0,2%  sākot ar 15.kredīta līguma dienu, savukārt 0,25% dienā visā kredīta līguma termiņā, ja termiņš pārsniedz 30 dienas, atgādina PTAC.

Centrs uzsver, ka kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām, jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas.

PTAC 2016.gada vasarā un rudenī pārbaudēs konstatēja, ka 12 nebanku kredītdevēji piedāvā neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas pat vairākas reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus. Pagarinot kredītu, patērētājs vidēji pārmaksāja no 2,78 līdz 16,51 eiro.

PTAC aprēķināja patērētājiem nodarītos zaudējumus, ņemot vērā vidējo kredīta summu, datus par kredītu pagarinājumu skaitu un faktiski piemērotās kredīta kopējās izmaksas patērētājiem.

Sabiedrībām, kuru rīcībā tika konstatēti kredīta kopējo izmaksu ierobežojumu pārkāpumi, PTAC ierosināja rakstveidā apņemties novērst konstatētos pārkāpumus. Četri kredītdevēji iesniedza rakstveida apņemšanās, tādejādi atzīstot pārkāpumu (SIA “E-lats”, SIA “Ozerings Grupa”, AS “Dagne”, SIA “Ātrais kredīts”). 

Astoņi kredītdevēji apņemšanās neiesniedza, tomēr 2016.gada rudenī pārkāpumus novērsa.

Sodu apmērs tika noteikts individuāli, ņemot vērā pārkāpuma smagumu, uzņēmumu apgrozījumu, to, ka pārkāpums tika novērsts, kā arī patērētājiem nodarītos zaudējumus. Maksimālais soda naudas apmērs ir 100 000 eiro. 

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija sodu vērtē kā pārāk bargu un pārmet uzraugiem nekonsekvenci, vairākkārtīgi mainot skaidrojumus par to, kādi var būt kredīta pagarināšanas griesti un vai tie iecenojami kopējās izmaksās. Strīdus risināšanai kredītdevēji pat piesaistījuši juristus.

“Sods ir aprēķināts par periodu, kad notika juridiskās diskusijas, tajā skaitā, par periodu, kad PTAC mainīja viedokli, vai norma ir šāda, vai tāda. Par to ir arī sarēķināts sods.  [..]  Nozare iepazīsies, bet tie tiks pārsūdzēti,” sacīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Tikmēr PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa asociācijas pārmetumus vērtē kā nepamatotus.

“Vienmēr var atrast kādu juristu, kas domā tā, kā jūs gribat. Lai viņi domā. Likuma interpretācijas iespējas ir dotas Patērētāju aizsardzības centram. Mēs savu viedokli nozarē paudām jau gada sākumā, un nebija citādāks viedoklis, kā normatīvie akti jāpiemēro. Tas, ko saka cits jurists, nav vērā ņemams. Tad nevienam nav jāpilda likums, tik jāatrod kāds, kas pasaka savādāk,” saka Vītoliņa.  

Pēc PTAC aprēķiniem šādi ātro kredītu ņēmējiem radīti zaudējumi vismaz 5,23 miljonu eiro apmērā. Nesenais lēmums tiem paver iespējas tiesā prasīt nodarīto zaudējumu kompensēšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti