Panorāma

Deputāti maina domas par NEPLP

Panorāma

Par karoga neizkāršanu nesodīs

OTV pārtrauc darbību bezmaksas apraidē

Pārtrauc «Ogres televīzijas» bezmaksas TV apraidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts akciju sabiedrība  "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) no ceturtdienas, 2.jūlija, pārtrauc nodrošināt bezmaksas zemes televīzijas (TV) apraidē esošās "Ogres televīzijas" (OTV) programmas izplatīšanu. LVRTC skaidro, ka pēdējā gada laikā raidsabiedrībai ir izveidojies ievērojams parāds par saņemtajiem apraides pakalpojumiem un ar „Ogres televīziju” nav izdevies vienoties par tādu parāda atmaksas grafiku, kas apmierinātu abas puses.

"Lēmums pārtraukt "Ogres televīzijas" programmu izplatīšanu nebija viegls, esam daudzkārt tikušies ar visām ieinteresētajām pusēm, tajā skaitā Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, tomēr esošajā situācijā šis bija vienīgais risinājums, kā pārtraukt parāda vēl lielāku pieaugumu. Šis ir pirmais gadījums, kad pārtraucam pakalpojuma sniegšanu bezmaksas apraidē esošai raidsabiedrībai," skaidro LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Intervijā Latvijas Radio (LR) raidījumam „Pēcpusdiena” Bokta skaidroja, ka OTV ikmēneša maksājamā summa 28 000 eiro allaž ir bijis izaicinājums televīzijām. „Dažām vedās labāk, dažām – sliktāk. Ar Ogres TV mēs jau pagājušajā gadā runājām NEPLP – tāpēc mēs runājām jau vairāk nekā gadu,” saka Bokta.

Kopš 2014.gada jūnija LVRTC tehniski nodrošina piecu bezmaksas zemes televīzijas apraidē esošo televīzijas programmu izplatīšanu. Līdz ar „Ogres televīzijas” programmas izplatīšanas pārtraukšanu bezmaksas apraidē paliek vairs tikai četras programmas, kas sadārdzinās apraides pakalpojuma cenu pārējām raidsabiedrībām.

"Esam lūguši Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi sniegt informāciju par nākotnes iecerēm par to, kurš no telekanāliem varētu nodrošināt piekto bezmaksas apraides programmu, lai pārējām bezmaksas apraidē esošajām telekompānijām nepalielinātos izmaksas," informē Bokta.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī, tehniski nodrošinot apraides pakalpojumus visām Latvijā esošajā televīzijas kompānijām un radiostacijām. Uzņēmuma neto apgrozījums 2014.gadā bija 14 miljoni eiro, no tiem 32,33% veidoja TV apraides pakalpojumu sniegšana.

OTV pieņemto lēmumu neuztver kā lielu pārsteigumu, taču uzskata, ka viņiem netika nākts pretī ar risinājumiem par parāda apmaksu.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja OTV vadītāja Dace Gusarova, kopējā parāda summa bijusi 158 000 eiro.

Tiesa, intervijā LR Bokta uzsvēra, ka summa ir vēl lielāka par 158 000 eiro. Tiesa, konkrētu summu viņš nenosauca.

"Parāds pārsniedza 40 dienas, kas ir paredzētas līgumā un ko mēs drīkstam kavēt. Pieņemto lēmumu vērtējam diezgan slikti, jo mums nenāca pretī mūsu īslaicīgajās finansiālajās grūtībās. Protams, ka lēmums nebija ārkārtīgi negaidīts, bet tas bija diezgan negodīgs, jo mēs LVRTC uztveram kā biznesa partneri, kādi viņi mums arī bija," sacīja Gusarova.

OTV piedāvājusi dažādus variantus un aicinājusi arī LVRTC izteikt savus parāda apmaksas grafika piedāvājumus, kā ar LVRTC varētu norēķināties, taču šie aicinājumi esot ignorēti un uzstāts tikai uz vienu variantu, sacīja Gusarova.

"Lēmums tika pieņemts diezgan strikti. LVRTC parādu apmaksas piedāvājumu mēs nespējām izpildīt. Piedāvājums pēdējā tikšanās reizē 29.jūnijā bija samaksāt 100 000 eiro līdz 2.jūlijam. Mazāk nekā nedēļas laikā mums būtu jāsamaksā šī summa un atlikušo parāda summu būtu iespējams dzēst pa mēnešiem. OTV rīcībā šādas summas nebija, līdz ar to mēs piedāvājām dažādus grafikus, kā mēs līdz gada beigām varam ar LVRTC norēķināties pa mēnešiem, attiecīgi nekavējot tekošos maksājumus. Tam viņi nepiekrita," sacīja Gusarova.

Pēc viņas domām, OTV gaidījusi lielāku pretimnākšanu parāda apmaksas grafika sakarā. "Daudzi politiķi uzsver to, ka ir jāstiprina nacionālo mediju telpa, taču tad, kad mēs to darām, neviens pēc tam nenāk pretī nedz ar finansiālo, nedz ar kāda cita veida atbalstu, lai šāds kanāls varētu turpināt rādīt," sacīja Gusarova.

Viņa patlaban neprognozē, kāda būs kanāla tālākā rīcība. "Mēs bijām cerējuši, ka kaut ko spēsim izdarīt lietas labā, tāpēc šobrīd vēl grūti spriest par OTV tālāko rīcību. Tuvākajās dienās sniegsim paziņojumu par tālāko rīcību, par to, vai vispār kaut kas tiks turpināts. Ja tiks, tad kādā veidā," sacīja Gusarova.

Pēc viņas teiktā, patlaban daži no žurnālistiem vēl strādā "vairāk uz to, lai pabeigtu tās lietas, kas ir iesāktas, lai nepaliktu kaut kas nepadarīts attiecībā ar cilvēkiem, kam ir noslēgti līgumi vai dažādas citas lietas, lai nepaliktu nekas nepadarīts".

Visi darbinieki par esošo situāciju ir brīdināti, arī par to, ka, iespējams, tiks pārtrauktas darba attiecības. "Pagaidām nekādu konkrētu ziņu darbiniekiem neesam devuši, jo tas nav mans vienpersonisks lēmums, tālākā rīcība ir jāpārrunā," sacīja Gusarova.

Savukārt citas televīzijas – Re TV – vadītājs Ingemārs Vekteris apliecināja, ka viņa kompānijai nekad nav bijuši parādi pret LVTRC. Tiesa, budžetu plānošana allaž ir bijusi saspringta.

NEPLP locekles Aijas Cālītes – Dulevskas un mediju ekspertes Andas Rožukalnes viedokļi par ORT kvalitāti atšķīrās. Kamēr Cālīte – Dulevska sacīja, ka viņai ir „ārkārtīgi žēl” notiekošais, jo ORT bija redzami daudz patīkamu raidījumu un jaunatklājumu, kā arī atrastas jaunas ētera personības, tikmēr Rožukalne norādīja, ka ORT raidījumu kvalitāte „bija ļoti apšaubāma”. Viņa sacīja, ka, ņemot vērā, mazo iedzīvotāju interesi par televīzijām, kam ir bezmaksas virszemes apraide, efektīvāk ir līdzekļus ieguldīt citās vajadzībās.

OTV pilda sabiedriskā pasūtījuma daļu “bērnu un jauniešu raidījumi”, piemēram, kanālam bija paredzēts veidot skolēnu dziesmu un deju svētku dienasgrāmatas. „Ir tāds viedoklis, ka tur nekā nebija – „pilnīgs sviests”. Tā tas nebija. Protams, varēja to iespēju izmantot pilnvērtīgāk un vairāk iespringt kanāla veidošanā, bet tas, ka mēs zaudēsim jauniešu un bērnu saturu nav labi,” komentē NEPLP valdes loceklis Ivars Zviedris.

Ja OTV aizejot 5. kanāla vieta paliks tukša, apraides izmaksas visiem šiem četriem kanāliem sadārdzināsies par aptuveni 7000 eiro mēnesī.

"No 2. jūlija OTV, kas ir viens no bezmaksas apraides obligāti retranslējamiem kanāliem "Lattelecom" televīzijā , nav pieejama visās "Lattelecom" televīzijas platformās," aģentūrai LETA sacīja "Lattelecom" sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zanda Šadre. "Ņemot vērā situāciju, esam lūguši NEPLP, kas lemj par obligāti retranslējamo kanālu jautājumu, informēt mūs par tālāko rīcību. Pašreiz gaidām informāciju no NEPLP."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti