Pabriks par ASV–ES tirdzniecības līgumu: Baiļu vietā jāsaprot, ko mēs gribam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks („Venotība”) pārliecināts, ka no Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības līguma noslēgšanas visi būs tikai ieguvēji, tāpēc arī Latvijas sabiedrībai, uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām būtu nevis jābaidās no šī līguma, bet jāsaprot, ko mēs no tā gribam.

Pabriks Latvijas Radio raidījumā „Aktuālais temats” piektdien pauda pārliecību, ka ES spēj aizstāvēt savas intereses sarunās par šī līguma noslēgšanu, un viņu uztrauc, ka sabiedrībā „atsevišķi slāņi un organizācijas grib šo diskusiju sākt no negatīvās fāzes”.

Pabriks arī uzsvēra, ka Eiropai šis līgums ir vairāk vajadzīgs nekā ASV. ASV jau tagad slēdz jaunās pakāpes līgumus ar Japānu, un sarunās ar ES par līguma noslēgšanu ASV nevar diktēt savus noteikumus, bet var iztikt bez šī līguma.

Protams, būs kompromisi, abām pusēm jābūt apmierinātām, bet nevar garantēt ka 100% visi būs tikai ieguvēji, izmaiņas būs, bet nelielas, un to kompensēs, pauda Pabriks.

Viņš klāstīja, ka „visai sabiedrībai sanākot sporta zālē un vērojot, kā divi cilvēki pie galda apspriež līgumu” var sagraut labu nodomu, bet kad līguma projekts būs gatavs, to varēs izvērtēt un piedāvāt  izmaiņas.

Var runāt par konkrētām preču grupām un precēm, „dalīt pa konkrētiem sieriem un desām”; nevajadzētu baidīties, bet jāsaprot, ko mēs gribam, uzsvēra Pabriks.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un Eiropas lietu komisijas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš norādīja, ka sarunas par līgumu tikai sākušas, bet tā mērķis ir cēls -   veicināt tirdzniecību. Process tikai sākas, jāatceras, ka visu 28 ES valstu parlamentiem līgums būs jāapstiprina, norādīja Kalniņš.  

Ja līgums būs veiksmīgs, tas varētu ienest 119 miljardus dolāru Eiropas tirgū un ekonomikā, un izskanējis arī, ka tas ienesīs 545 eiro katrā Latvijas mājsaimniecībā. Protams, var strīdēties, vai tā būs, bet tas samazinās regulas un tarifus, atvērs tirgu, pauda Kalniņš.  

Savukārt uzņēmuma "Brīvais vilnis" vadītājs Arnolds Babris raidījumā „Aktuālais temats” atzina, ka tirgus paplašināšana vienmēr ir labi, taču ES zemnieki zaudēs ģenētiski modificētas pārtikas ražotājiem ASV, jo tur dažādas izmaksas.

Arī Babris piekrita, ka līguma mērķis ir cēls, bet ir daudz jautājumu, tāpēc šī līguma tapšanā nav pieļaujama slepenība, tam jābūt caurspīdīgam.

„Barjeru noņemšana ir laba lieta, bet kurš komandēs parādi? Izskatās, ka ASV kā lielākā centralizēta valsts to komandēs,” savas bažas pauda Babris.

„Galvenais, lai nebūtu dominance ar tālejošo degradējošo faktoru kādam,” sacīja uzņēmējs.

ES un ASV sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu sāka 2013.gada vasarā un to paredzēts noslēgt nākamgad. Jau iepriekš par šo līgumu dažādi sabiedrības pārstāvji runā ar bažām, norādot gan uz neizdevīgumu Eiropai, gan kvalitātes zudumu Eiropā ražotajā pārtikā, kā arī pašu sarunu necaurspīdīgumu 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti