Pabeigta cūku likvidēšana Āfrikas cūku mēra skartajā saimniecībā «Rukas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krimuldas novada cūku novietnē "Rukas", kurā aizvadītajā nedēļas nogalē tika konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, naktī uz ceturtdienu, 19.janvāri, pabeigta visu cūku likvidēšana, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Cūku likvidēšana sākta sestdien, 14. janvārī. Cūkas likvidētas, izmantojot gāzi un elektrību. Cūku līķi sadedzināti speciālās iekārtās. Neliela daļa – dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu dedzinātavā "Hurikan PRO 1000" Daugavpilī, bet pārējie Limbažos SIA "Grow energy".

Pašlaik novietnē notiek tehnikas un aprīkojuma tīrīšana un dezinficēšana. Turpinās dzīvnieku barības izvākšana un iznīcināšana. Notiks cūku mītņu tīrīšana un sagatavošana dezinfekcijai.

PVD turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā Āfrikas cūku mēris ievazāts novietnē.

Jau ziņots, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona, kurās aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Tāpat šajās zonās PVD pārbauda visas mājas cūku novietnes, kā arī vēršas saimniecībās, kuras nav reģistrējušās kā cūku turētājas. Šādā veidā PVD ir atklājis jau divas piemājas saimniecības, kuras nebija ziņojušas Lauksaimniecības datu centram, ka tajās tiek turētas cūkas.

PVD atgādina – gadījumā, ja saimniecībā tiek konstatēts Āfrikas cūku mēris, kompensācijas tiks izmaksātas tikai tām saimniecībām, kuras savas cūkas būs reģistrējušas Lauksaimniecības datu centrā.

Jau ziņots, ka cūku novietne "Rukas" ir līdz šim lielākā slimības skartā cūku ferma Latvijā - tajā bija 5023 cūkas. Cūku fermas īpašnieks, uzņēmums "Ancers", par visiem piespiedu kārtā nokautajiem dzīvniekiem saņems kompensāciju. Aplēst zaudējumus vēl nevar, tomēr tie būšot mērāmi vairākos simtos tūkstošu eiro.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti