Pabeigta cūku likvidēšana Āfrikas cūku mēra skartajā fermā «Bunči»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Salaspils novada cūku novietnē "Bunči", kurā pagājušajā nedēļā tika konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, pabeigta visu cūku likvidēšana. Kopumā saimniecībā Āfrikas cūku mēra dēļ likvidēta 8521 cūka. To utilizācija vēl turpinās.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere informē, ka pašlaik novietnē notiek tehnikas un aprīkojuma tīrīšana un dezinficēšana. Notiks cūku mītņu tīrīšana un sagatavošana dezinfekcijai.

PVD atgādina, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona, kurās aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas.

Jau ziņots, ka Salaspils novadā esošā cūku novietne "Bunči" pieder SIA “Ancers”. Tās fermā "Rukas", kas atrodas Krimuldas novadā, cūkām bīstamā slimība konstatēta janvāra vidū. Tādēļ likvidēts viss šajā fermā esošais 5023 dzīvnieku ganāmpulks.

Slimība šajā saimniecībā cūkkopjiem bija liels pārsteigums un šoks, jo fermā bija augsts biodrošības līmenis. Saimniecībā notika Eiropas Komisijas organizētās mācības par biodrošību. Valsts policija sākusi kriminālprocesu par slimības uzliesmojumu saimniecībā "Rukas".

PVD pārstāve Kristīne Lamberga iepriekš Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" neizslēdza iespēju, ka Āfrikas cūku mēris šo saimniecību skāris ļaunprātīgas rīcības dēļ, bet tā netiek uzskatīta par primāro versiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti