Ārpus Rīgas

''Kurzemnieka'' galvenā redaktore Daiga Bitiniece par Kuldīgas graustiem

Ārpus Rīgas

Avīzes "Liesma" žurnāliste Ilze Kalniņa par valmieriešu piepelnīšanos ziemas sezonā

Paaugstināts zemes nodoklis ne īpaši motivē saimniekus sakopt zemi

Paaugstināts zemes nodoklis ne īpaši motivē saimniekus Latgalē sakopt zemi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ik gadu Lauku atbalsta dienests veic lauksaimniecībā izmantojamo zemju apsekošanu, lai vizuāli pārbaudītu, vai vismaz 70% no tām ir apsaimniekotas. Pārbaudes notiek platībās, sākot no viena hektāra, kuru īpašniekiem vai apsaimniekotājiem līdz 1. septembrim vismaz vienu reizi ir jāveic pļaušana, zāles novākšana vai sasmalcināšana un izkliedēšana. Ja tas nenotiek, pašvaldības tiesīgas piemērot sodu, paaugstinot nekustamā īpašuma nodokli. Latgalē neapstrādāto zemju procentuāli ir vairāk.

Patlaban Latvijā ir ap 2 miljoniem hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes, un tieši Lauku atbalsta dienests ir tas, kas izvērtē un dod atzinumu, vai zemes apsaimniekotājs zemi ir vai nav apstrādājis. Pēdējo gadu griezumā situācija uzlabojas, tā secina dienesta direktores vietnieks Indulis  Āboliņš:

“2016. gadā neapsaimniekoti bija ap 299 tūkstoši hektāru, bet 2017. gadā - 266 tūkstoši. Attiecīgi samazinājums par 25-26 tūkstošiem hektāru.”

Latgalē neapstrādāto zemju procentuāli ir vairāk, tas ir vēsturiski veidojies, taču kopumā arī te vērojams situācijas uzlabojums, apliecina Dienvidlatgales pārvaldes vadītāja  Ināra Lukaševica.

Tomēr joprojām tūkstošiem hektāru zemes paliek nekoptas. Daugavpils novads pēc platības lieluma ir ceturtais valstī, un tajā procentuāli lielākās daļas ir meži un aramzeme jeb lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Ja salīdzina ar 2012. gadu, nekopto zemju platība palielinājusies, apliecina novada domes Finanšu pārvaldes vadītāja Irēna Timšāne, un pašvaldība šiem saimniekiem paaugstina nodokli:

“2017. gadā tie bija 18 047 hektāri, bet 2012. gadā bija 13 350 hektāri neapsaimniekotās zemes. Mēs par nekoptajiem īpašumiem piemērojam papildus 1,5 procentus pie nekustamā īpašuma nodokļa. Kopā sanāk 3 procenti.”

Faktiski piecu gadu laikā neapstrādātās zemes, piemēram, Daugavpils novadā kļuvis vairāk, lai arī kopumā tas ir niecīgs pieauguma procents. Daugavpils lauksaimnieku apvienības vadītājs Maigurs Krievāns uzskata, ka viens no iemesliem ir zemes grūtā pieejamība, nav piebraucamo ceļu.

Nav normāla situācija, ka zemnieki sūdzas - brīvo zemju nav, bet tajā pašā laikā ir tik daudz neapsaimniekoto zemes hektāru, tā par šo situāciju saka Lauku konsultāciju centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis, un viņš iesaka celt nodokli, lai tas būtu kā stimuls zemi apsaimniekot.

Viens noZemkopības ministrijas mērķiem bija līdz 2020.gadam panākt divu miljonu hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes iesaistīšanu ražošanā, taču šobrīd 266 tūkstoši hektāri no šīs platības, ko uzrauga Lauku atbalsts dienests, netiek izmantoti lietderīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti