Panorāma

Uzņēmēji piedāvā būtiskas nodokļu izmaiņas

Panorāma

J.Savicka izteikumus LOK nenosoda

"Revertai" pieder ārzonu uzņēmumi

PA: «Revertas» meitasuzņēmumi «ofšoros» nav nekas nosodāms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Privatizācijas aģentūra (PA) nesaskata nekā nosodāma tajā, ka vairāki tā dēvēto „Parex” slikto aktīvu pārvaldītājas akciju sabiedrības „Reverta” meitasuzņēmumi reģistrēti ārzonās. Uzmanību tam pagājušās nedēļas beigās pievērsa kolēģi no LTV7 raidījuma “Ļičnoje ģelo”. Viņi „Revertas” gada pārskatā atklāja meitasuzņēmumus, kas reģistrēti Kiprā un Britu Virdžīnu salās.

„Reverta”, kas pēc „Parex” bankas sadalīšanas pārņēma tās problemātiskos aktīvus, meitasuzņēmumus veidojusi, lai pārvaldītu “Parex” bankas parādnieku nekustamos īpašumus. Ar domu, ka pēc īpašuma pārdošanas, nauda tiek iemaksāta valsts budžetā, bet meitasuzņēmums – likvidēts.

Raidījuma „Ļičnoje ģelo” žurnālisti vērsuši uzmanību, ka viens no šiem meitasuzņēmumiem reģistrēts ārzonā - Britu virdžīnu salās, bet otrs – Kiprā, ko mēdz dēvēt par „pusofšoru”.

„Revertas” valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava norāda – uzņēmumi nav reģistrēti ārzonās, lai izvairītos no nodokļu nomaksas.

„Uzņēmums „Regalit” ir vēsturiskais mantojums, ko mēs saņēmām „Parex” sadalīšanas brīdī, kura darbība pakāpeniski tiek samazināta un tiks uzsākta šī uzņēmuma likvidācija, otrs uzņēmums – tā uzdevums bija veikt specifisku funkciju,” skaidro “Revertas” valdes priekšsēdētāja. „Mums kā ķīla bija jāpārņem kuģis, un šī uzņēmuma jurisdikcija tika izvēlēta atbilstoši kuģošanas nozarē pieņemtajam,” norāda Deglava.

Kuģis gan pārdots jau pirms trīs gadiem, bet meitasuzņēmums saglabāts ar domu – iespējams, būs pārvaldāms vēl kāds kuģis. Tagad gan arī šis uzņēmums tiek gatavots likvidācijai. Ekonomikas ministrs „Ļičnoje ģelo” žurnālistei atzina, ka valsts kapitālsabiedrības meitasuzņēmumus nevajadzētu reģistrēt ārzonās, bet pēc skaidrojumiem aicināja vērsties PA.

Aģentūras vadītājs Vladimirs Loginovs norāda – ārzonās reģistrētie „Revertas” meitasuzņēmumi nav nekāds jaunums, un viņš šādā praksē nekā nosodāma nesaskata.

„Tās meitas ir dibinātas ērtības dēļ un nekā tāda baigi bīstama nav,” skaidro Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs. „Attiecīgi, ja tā sabiedrība ir pārvaldīta pareizi un tā ir 100% piederoša „Revertai”, no akcionāru viedokļa mēs risku nesaskatām”.

Loginovs arī piebilst, ka „cik man zināms”, tad abos uzņēmumos nav darbinieku un „nodokļu jautājumu”.

Sabiedrības par atklātību „Delna” gan norāda – no valsts kapitālsabiedrības tiek prasīti augstāki caurspīdīguma standarti nekā no privātuzņēmumiem.

„Visas valstis pēc Panamas skandāla cenšas darīt maksimāli, lai izvairītos no „ofšoru” izmantošanas. (..) Šobrīd jau ir ļoti grūti pārbaudīt, kas tajos uzņēmumos patiesībā notiek. „Reverta” šobrīd pati meklē sev pircēju, nevis PA. Ir zināmi riski, ka kaut kas var palikt nezināms sabiedrībai,” situāciju vērtē sabiedrības par atklātību “Delna” direktors Jānis Volberts.

Atlikušo aktīvu pārdošana tiek prognozēta nākamā gada laikā. Pagaidām tie sadalīti portfeļos un piedāvāti 65 investoriem. No vairāk nekā miljarda eiro līdz šim izdevies atgūt 720 miljonus, attiecīgi valsts zaudējumi pagaidām lēšami aptuveni 400 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti