Otrā pensiju līmeņa uzkrājumus, iespējams, varēs mantot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 2. novembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts fondēto pensiju likuma grozījumus, kas paredz iespēju mantot 2. pensiju līmenī uzkrāto naudu, ja iemaksu veicējs ir miris pirms pensijas vecuma sasniegšanas.

Likuma grozījumus atbalstīja 79 deputāti, neviens nebija pret un neviens arī neatturējās balsojumā. Priekšlikumi likumprojektam iesniedzami līdz šā gada 28. novembrim. Likuma grozījumi vēl jāskata otrajā un galīgajā lasījumā.

Likuma grozījumus iesniedza partijas "No sirds Latvijai" (NSL) deputāti, kuri tāpat rosināja samazināt maksimālo pensiju plānu pārvaldītāju komisijas maksu.

Inguna Sudraba par likuma grozījumiem
00:00 / 00:43
Lejuplādēt
"Pirmais priekšlikums ir par to, ka mēs ierosinām uz pusi samazināt to atlīdzību, kuru saņem līdzekļu pārvaldītāji. Otra būtiskā lieta, ko mēs piedāvājam, ka cilvēkiem ir lielākas iespējas izvēlēties vairākus ieguldījumu plānus, kuros vienlaicīgi investēt, un trešā lieta ir, ka mēs uzskatām – ir svarīgi, ka arī šie ieguldītie līdzekļi ir mantojami. Tas arī paaugstinātu gan cilvēku interesi ieguldīt šajos fondos, gan arī otrs apstāklis – tā ir cilvēkam piederoša manta. Saskaņā ar jebkurām citām mantošanas tiesībām, to, kas cilvēkam personīgi pieder, to ir iespējams arī mantot.

 

Tas vienlīdzības princips ir jāattiecina arī uz šiem līdzekļiem, kas tiek iemaksāti fondēto pensiju sistēmā," iepriekš skaidroja NSL līdere un Saeimas deputāte Inguna Sudraba.

Pret Sudrabas priekšlikumu iebilst Labklājības ministrija, kas iepriekš jau ir vērtējusi šo iespēju, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina labklājības ministrs Jānis Reirs ("Vienotība").

Pēc viņa teiktā, ne tikai pirmais, bet arī otrais pensiju līmenis pilda solidaritātes funkciju. Pašreiz ir tā – ja cilvēks nomirst pirms pensijas vecuma sasniegšanas, tad daļa no pensiju otrajā līmenī iekrātā tiek novirzīta pensijai apgādājamajam, bet citādi – ieskaitīta kopējā pensiju kapitālā.

Ja paredzētu iespēju mantot otrā pensiju līmeņa uzkrājumus, tad tas nekādi neuzlabotu esošo pensionāru stāvokli. Tad vispār būtu jāpārtrauc maksāt pensijas no otrā līmeņa, jo vairs nebūtu “solidaritātes naudas”, uzskata ministrs.

“Ja Saiema atradīs iespējas, kā finansēt šo lietu (..),”  sprieda ministrs, kā vienu no iespējām minot sociālā nodokļa likmes celšanu, kas, visticamāk, atbalstu negūtu. “Pie esošās pensiju sistēmas praktiski ir neiespējami šādu sistēmu veidot," piebilda labklājības ministrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti