Dienas notikumu apskats

«Paradīzes dokumentu» skandāls: ES komisārs nodokļu shēmotājus salīdzina ar vampīriem

Dienas notikumu apskats

Pagaidām no veselības apdrošināšanas iemaksām jaunas iedzīvotāju grupas neatbrīvo

Ar opozīcijas iebildēm RD groza šā gada budžetu; lielākā neizpratne par papildu naudu RS

Opozīcijas kritizēta, Rīgas dome groza šī gada budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc četru stundu ilgas spriešanas ar divu varas partiju pārākumu lēmumā Rīgas dome (RD) trešdienas, 15. novembra, pēcpusdienā pieņēma grozījumus galvaspilsētas šī gada budžetā. Tādējādi Rīgas ieņēmumi būs 887 miljoni eiro, bet izdevumi augs līdz 950 miljoniem eiro. Līdz ar virkni tehniskām izmaiņām, kad naudu pārdalīs no vienas pozīcijas uz citu, gandrīz desmit miljonu papildu dotācija paredzēta arī uzņēmumam «Rīgas satiksme» (RS). Opozīcija iebilda arī pret citām sadaļām.

Pagājušajā gadā uzņēmums «Rīgas satiksme» no RD saņēma gandrīz simt miljonus eiro.

Savukārt līdz ar trešdien skatītajiem budžeta grozījumiem šogad pārvadātājam no Rīgas maka tiks ap 115 miljoniem eiro gan kā subsīdijas, gan pamatkapitāla palielināšanai.

Lai gan dome skaidro, ka vairāk naudas vajag iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, uzņēmuma RS pārstāvis Viktors Zaķis saka – zaudējumi aug šogad. “Šis ir pirmais gads, kad “Rīgas satiksme” dotācijas saņem pakāpeniski. Proti, nevis visu uzreiz, bet pa daļām, porcijām,” stāsta RS pārstāvis Viktors Zaķis. “Tas lielā mērā ir saistīts ar to, ka atlaižu saņēmēju skaits ir mainīga lieta, un tas ir noticis arī šajā gadā. Piemēram, šogad klāt ir nākušas klāt vairākas kategorijas: medicīnas darbinieki, nestrādājošie izdienas pensionāri, daudzbērnu ģimenes abi vecāki, tāpat arī 4. maijs tika noteikta kā diena, kad visi pasažieri Rīgā brauc bez maksas,” stāsta Zaķis.

Papildu teju desmit miljonu prasīšana saniknojusi RD opozīcijas deputātus.

Neizpratni pauž partijas “Latvijas attīstībai” pārstāvis Juris Pūce. “Es sagaidu, ka ieguldījums nākamgad – papildu dotācijas 96 miljoniem eiro – būs vajadzība starp 35 un 55 miljoniem eiro. Tik daudz mēs nākamgad budžeta grozījumos atkal balsosim RS milzīgās bedres un cauruma aizbēršanai. Kurā brīdī mēs, dārgie Rīgas domnieki, pieķersimies uzņēmumam, kas acīmredzami nemāk saimniekot un nes pie mums papīrus un saka: “Mēs esam bankrotējuši! Piešķiriet mums naudu!”,” kritisks bija Pūce.

Taču opozīcijas neapmierinātība pavadīja arī citus budžeta grozīšanas plānus.

Piemēram, “Vienotības” deputāts Vilnis Ķirsis kritizēja ieceri vairāk nekā 70 000 eiro tērēt Satiksmes departamenta darbinieku prēmēšanai. “[Zviedru uzņēmējs un ķīmiķis Alfrēds] Nobels nolēma piešķirt savu prēmiju, jo viņš sajutās vainīgs par savu izgudrojuma ļaunumu, ko savulaik nodarīja dinamīts. Iespējams, arī [RD Satiksmes departamenta vadītājs Emīls] Jakrina kungs  jūtas vainīgs pret rīdziniekiem. Šis ir pirmais gads, kad sākta izmaksāt Jakrina prēmiju. Jakrina prēmiju saņems darbinieki, kas ir atbildīgi par šīs vasaras darbiem Brīvības, Kr. Valdemāra, Stabu, Dzirnavu un Elizabetes ielām. Darbinieki, kas ir atbildīgi par šīs vasaras haosu,” ironizēja Ķirsis.

Savukārt deputāts Mārtiņš Bondars no Latvijas Reģionu apvienības noraizējies par pēkšņo vajadzību pēc papildu 300 000 eiro Rīgas kapu saimniecībai, kas nenomaksātu rēķinu dēļ nokļuvusi parādu gūstā.

“Ārprāts! Vienkārši ārprāts! 600 000 eiro budžets gadā kapu sakopšanai un tad pēdējās 45 dienās jūs esat gatavi nobalsot par budžetu, palielinot šo budžetu par 300 000? Jums kas svēts ir? Caur kapiem jūs dzenat tramvaju. Izskatās, ka uz kapu rēķina jūs taisīt blēdību ar lapām, jo šogad ir bijis lielāks lapkritis. Nu, attopieties taču! Attopieties!” sacīja Bondars.

Pretēji opozīcijas iebildēm varas pozīcijas partijas “Saskaņa” un “Gods kalpot Rīgai” pieņēma grozījumus budžetā. Par to balsoja arī neatkarīgais deputāts Oskars Putniņš, kurš pirms mēneša pameta Reģionu apvienības un partijas “Latvijas attīstībai” apvienotā saraksta frakciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti