Panorāma

Sešgadnieku un septiņgadnieku zināšanu izlīdzināšana – skolotāja ziņā

Panorāma

OECD vērtē Latviju

OECD ģenerālsekretārs: veikt reformas ir jāgrib Latvijai pašai

OECD ģenerālsekretārs: Latvijai pašai ir jāgrib reformas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Veikt reformas ir jāgrib Latvijai pašai, un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) šajā procesā var sniegt rekomendācijas un palīdzēt, taču, vai tās īstenot, ir Latvijas valdības, parlamenta un iedzīvotāju izšķiršanās, intervijā Latvijas Televīzijai atzina OECD vadītājs Anhels Gurija.

Šeit, Latvijā, kā zināms, mums ir vairākas būtiskas lietas darāmas – tā ir nevienlīdzības mazināšana, produktivitātes palielināšana, reformu veikšana gan veselības aprūpē, gan izglītības sistēmā. Kā OECD var palīdzēt Latvijai sasniegt šos nozīmīgos mērķus?

Šodien mēs esam nākuši klajā ar šo OECD ekonomikas pārskatu par Latviju un būtībā tā arī ir atbilde uz jūsu jautāto - kā sasniegt lielāku ekonomikas izaugsmi.

Starp citu - jums ir visai labs rādītājs ap 4% šogad un varbūt arī nākamgad – tas ir aptuveni dubultots izaugsmes pieaugums. Nebūt nav slikti!

Bet! Vienlaikus –

kā tad ir ar tādām lietām kā inovācijas? Kā jūs izmantojat digitālās ekonomikas priekšrocības?

Tam ir vajadzīgas prasmes! Lai tās apgūtu, ir jāpatērē savs brīvais laiks, jāturpina mācības, kad katrs uzņēmums kļūst par skolu. (..)

Katrs liels uzņēmums kļūst par universitāti - vēl klāt pie tām 60 augstskolām, kas jums jau šobrīd ir. Kā jūs īstenībā spējat uzturēt šīs 60 augstskolas? Varbūt tās jākonsolidē, lai tās var vairāk paveikt pētniecībā? Pētniecība ir diezgan dārga lieta, tāpēc vajadzētu nākt kopā ar privāto sektoru. Tad jums būs tāda pētniecība, kas spēs radīt vairāk tehnoloģiju, tā vietā, lai jūs tās importētu no citām valstīm

(..) Jūs minējāt nevienlīdzību, sociālā taisnīguma jautājumu. Kā jūs varat panākt, lai izaugsmi un iespējas var izmantot jebkurš?

(..) Lai tās tiek vienlīdzīgi sadalītas? Lūk - veselības sistēma! Veselības sistēmas pieejamība – jā, lielos vilcienos – ir. Bet veselības sistēmas kvalitāte? (..) Ja cilvēkiem pašiem ir jāmaksā ļoti liela daļa no kopējām medicīnas izmaksām -  jūs varat nonākt pie tā, ka daļa cilvēku vispār pat neies uz slimnīcām un neies pie ārsta. Jo viņi nespēj par to samaksāt. It īpaši ļaudis ar zemiem ienākumiem. Jums tas ir jālabo! Jums šīs problēmas ir jārisina! (..)

Kā ar izglītības sistēmu? Kā ar mājokļu sistēmu? Jums šeit ir ļoti zema mobilitāte.

Nav iespēju noīrēt dzīvokļus vai mājas. Un tāpēc neviens nepārceļas uz citu Latvijas vietu, uz Rīgu un Pierīgu, kur ir vairāk iespēju.

(..) Par reformu elementiem - kā  mazāk apliekat ar nodokļiem strādājošo ienākumus, kā jūs kļūstat vairāk konkurētspējīgi uzņēmējdarbības nodokļu ziņā. Nu – jā! Vienīgais ceļš, kā samazināt nodokļus uzņēmumiem ir tāds, ka visi uzņēmumi maksā nodokļus! 

Jā, protams!

Bet viņi nemaksā nodokļus! Ja viņi mēģina izvairīties no nodokļiem vai slēpt ienākumus, jums tad ir jāceļ nodokļi uz pārējo rēķina. Tas ir ļoti netaisnīgi! (..) Un atkal – vairākas lietas ir izdarītas, vairākās citās – vajag labāku pārvaldību, vēl citur īpašu politisku pieeju, īpašu likumdošanu.

Kā jūs uzskatāt – vai Latvijā ir pietiekami daudz politiskās gribas, lai šos mērķus sasniegtu?

Manuprāt – jā. Ir. Un manuprāt – tas notiek.

Varbūt kādu piemēru?

Vai tas notiek tik ātri, kā varētu? Vai tas notiek tik plaši, kā varētu? (..) Atbilde ir – es nedomāju, ka ir kaut viena valsts pasaulē, kur varētu teikt, ka situācija ir ideāla. Kāpēc? Jo ir politiskās realitātes. Ir koalīcijas, kur dažādas politiskās partijas grib panākt atšķirīgas lietas. Ir opozīcija. Ir uzņēmējdarbības sektors. Ir arodbiedrības. Pilsoniskā sabiedrība. (..) Jums ir treniņu partneri – jūsu kaimiņi. Arī treniņu partneri visā pasaulē. (..) Jā ir zināms skaits  lietu, kas, kā zināms, nav ideālas. Bet daudzās no šīm lietām ir vajadzīgs labs izpildījums, laba attīstība, un ļoti svarīga ir arī veiksmīga komunikācija.

Tad – kopumā ņemot - kāds ir jūsu galvenais vēstījums Latvijas politiķiem?

Mans svarīgākais vēstījums ir, ka vispirms – mēs esam izstrādājuši vairākas rekomendācijas. Mēs vienkārši sakām Latvijas valdošajām amatpersonām – jūs esat tie, kuri zina Latviju labāk.

Viss, ko mēs darām – mēs jums iedodam spoguli. Tādēļ, lai jūs šajā spogulī paskatītos paši uz sevi, lai jūs salīdzinātu sevi ar citiem. Pēc tam cilvēkiem Latvijā ir jāizlemj, ko Latvijai darīt. Nevis tāpēc, ka to jums saka OECD! Bet tāpēc, ka jūs paši gribat to darīt. Tāpēc, ka valdība to piedāvā, tāpēc, ka parlaments ir tam gatavs pēc konsultēšanās ar tautu.

Tātad mūsu vēstījums ir pateikt, ka reformas ir nepieciešamas, reformas ir iespējamas un par reformām ir arī jāmaksā.

Tie ir trīs mūsu vēstījumi. Vēl ceturtais vēstījums ir – OECD grib jums palīdzēt reformu procesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti