Pēcpusdiena

Jaunā skolotāja no Latgales: jauniešos vienmēr var rast enerģiju, mēs esam uz viena viļņa

Pēcpusdiena

OCTA apdrošināšana transportam, ko neizmanto satiksmē: Jā vai nē

Saeimas komisijā spriests par finansējuma pieejamību NVO

NVO lūdz politiķiem iespēju piedalīties valsts budžeta tapšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nevalstiskās organizācijas (NVO) lūdz politiķiem iespēju piedalīties valsts budžeta tapšanā no paša procesa sākuma. Biedrības “Ascendum” valdes priekšsēdētāja Zaiga Pūce norādīja, ka esošā sistēma, kurā NVO vēršas ar saviem priekšlikumiem pie atbildīgās ministrijas, nedarbojās.

Tāpēc NVO gribētu piedalīties Trīspusējās sadarbības sēdē vai iegūt kādu citu iespēju, kā var virzīt savas prioritātes valsts budžeta veidošanas laikā.

Zaiga Pūce: NVO lūdz politiķiem iespēju piedalīties valsts budžeta tapšanā
00:00 / 00:37
Lejuplādēt
Gan sociālie partneri, gan arī NVO īpaši uzsver šo atšķirību – pašlaik Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdēs piedalās sociālie partneri, kas ir darba devēju un darba ņēmēju pārstāvji.  

NVO patiešām vēlētos piedalīties NTSP, bet līdz šim, “tautas vārdiem runājot, mums ir norādīta vieta, ka mēs tur neesam gaidīti”, stāstīja Pūce, piebilstot, ka ir NVO memoranda padome, kur ir iespēja paust viedokli.

"Pilsoniskās alianses" pārstāve Kristīne Zonberga savukārt Latvijas Radio raidījumam “Pēcpusdiena” norādīja, ka iepriekš bija vienošanās, ka NVO fonds no budžeta saņems aptuveni 700 000 eiro, kas konkursa kārtībā tikti piešķirti nevalstiskajām organizācijām, bet šogad finansējums bija 380 000 eiro. 

Viņa pauda, ka atbalsts NVO nepieciešams, piemēram, startējot dažādu ES fondu konkursos, kur nepieciešams līdzfinansējums. Turklāt pēc nodokļu reformas samazināsies nodokļu atvieglojumi uzņēmējiem par ziedojumiem nevalstiskajām organizācijām, tāpēc NVO sektors ir nobažījies par nākotni.  

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis raidījumam “Pēcpusdiena” gan pauda, ka lielākie ziedotāji NVO sektoram līdz šim bija bankas un lielie uzņēmēji, un viņi  apgalvojumi publiskajā telpa liecina, ka NVO bažām nav pamata. 

Jarockis arī pauda, ka nozares politiku un nepieciešamības vislabāk zina nozares ministrijas, kuras var deleģēt kādas funkcijas un attiecīgi arī finansējumu NVO sektoram, un organizācijām būtu jāsadarbojas ar ministrijām.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti