Pusdiena

Deputāta Bērziņa vadītais Bērnu fonds pēc viņa lūguma varētu saņemt 150 000 eiro

Pusdiena

Pusdiena 26.11.2015

Nodokļu reforma varētu tikt balstīta uz 300 tūkstošus eiro vērtu Pasaules Bankas pētījumu

Nodokļu reformu grib balstīt uz jaunu PB pētījumu, kas izmaksās 300 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nodokļu sistēmas reforma, par kuras nepieciešamību šoruden vairākkārt runājušas Finanšu ministrijas (FM) amatpersonas, varētu tikt balstīta uz īpaši pasūtinātu Pasaules Bankas (PB) pētījumu. Tā veikšanai nākamā gada budžetā plānots atvēlēt 300 000 eiro.

Diskusijās par nodokļu likumu izmaiņām saistībā ar nākamā gada budžetu šoruden ne reizi vien izskanējuši solījumi sagatavot visaptverošu nodokļu sistēmas izvērtējumu un reformu. Pirmais praktiskais solis šajā virzienā varētu būt PB pētījums – atbilstoši Saeimas Budžeta komisijas lēmumam nākamā gada valsts budžetā šī pētījuma apmaksāšanai plānots atvēlēt 300 000 eiro.

"Diezgan grūti veikt racionālas reformas bez vispārējas stāvokļa analīzes un citu valstu pieredzes analīzes. Izgudrot divriteni nav ļoti labs bizness," skaidro par nodokļu politiku atbildīgās Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Jāatzīmē gan, ka PB eksperti jau tagad katru gadu izvērtē Latvijas nodokļu sistēmas konkurētspēju, veidojot ikgadējo pētījumu „Doing Business”. Latvijas nodokļu sistēmu regulāri izvērtē arī Globālās konkurētspējas indeksa autori un Eiropas Komisija. Tāpat arī Ārvalstu investoru padome gadu no gada sniedz savus priekšlikumus valdībai. Šadurskis ir pārliecināts, ka šādu pētījumu esamība nav šķērslis vēl viena pētījuma pasūtināšanai:

"Šie visi novērtējumi ir ļoti labi informatīvi, tie ir mūsu fotogrāfija. Bet šajā gadījumā mums vajadzīga ne tik daudz fotogrāfija, cik atbildes uz precīzi uzdotiem jautājumiem. Par Pasaules Bankas pētījumu, cik es zinu, ir Labklājības ministrijai ļoti laba pieredze. Savukārt, runājot par pētniekiem, šeit ir ļoti svarīga pārliecība par kvalifikāciju un, kā lai to saka, rekomendācijas," klāsta Šadurskis.

Savukārt „Swedbank” galvenais ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks šī pētījuma lietderību vērtē skeptiski.

"Manuprāt, tā interese pati par sevi ir ļoti laba. Vai jauns pētījums kaut ko jaunu atradīs? Noteikti kādas detaļas atradīs, bet tie secinājumi, visticamāk, būs tādi paši kā pēdējo gadu laikā ir analizējuši gan vietējie pētnieki, gan Starptautiskais Valūtas fonds, gan Eiropas Komisija.

Diez vai tas secinājums būs, ka divritenim kantaini riteņi ir efektīvāki. Tāpat mēs atgriezīsimies pie tiem apaļajiem riteņiem, visticamāk. Tāpat būs saruna par to, ka ēnu ekonomika ir jāmazina, ka varbūt varētu palielināt mājokļa nodokli un tā tālāk. Uz neko radikāli jaunu es neceru un, manuprāt, būtu racionālāk sākt šīs jau iepriekš izpētītās lietas beidzot sākt ieviest dzīvē," domā Kazāks.

Nodokļu sistēmas reformu piedāvājumu FM apņēmusies sagatavot līdz laikam, kad sāksies diskusijas par 2017. gada valsts budžetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti