«Neste»: Nākamgad akcīzes dēļ degvielas cenas augs par 3,8 – 4,8 centiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ņemot vērā akcīzes nodokļa palielināšanu, no nākamā gada degvielas cenas pieaugs par 3,8 līdz 4,8 centiem, informē “Neste”.

No 2018.gada 1.janvāra benzīna akcīzes likme pieaugs par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielas – par 3,1 centu litrā, savukārt šķidrās propāna gāzes – par 3,8 centiem litrā. Papildus akcīzes likmi  apliek ar pievienotās vērtības nodokli 21 % apmērā, tādējādi no jaunā gada uz akcīzes pieauguma rēķina degvielas cena kāps par 4,8 centiem benzīnam, par 3,8 centiem dīzeļdegvielai, bet šķidrajai propāna gāzei par 4,6 centiem litrā.

Savukārt no 2018.gada 1.jūlija akcīzes nodoklis tiks celts lauksaimnieku dīzeļdegvielai, tādēļ tās akcīzes likme pieaugs par 0,6 centiem litrā, bet ar PVN cena palielināsies par 0,7 centiem litrā.

“Tik strauju akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai pēckrīzes gados vēl neesam piedzīvojuši. Līdz ar akcīzes pieaugumu, kas no 1.janvāra jau veidos 38% no benzīna cenas un 32,3% no dīzeļdegvielas cenas, sagaidāms, ka benzīna patēriņš turpinās kristies un cenu pieaugums noteikti ietekmēs arī dīzeļdegvielas patēriņu, jo autobraucēji, visticamāk, mainīs savus braukšanas paradumus,” pauda SIA “Neste Latvija” mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis.

“Neste” norāda, ka naftas produktu cena biržā tiek noteikta ASV dolāros, tāpēc ļoti būtiska ir ASV dolāra un eiro valūtas kursa attiecība. Tādējādi netieši degvielas cenu ietekmē arī valūtas kursu svārstības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti