«Nasdaq» apvieno centrālos vērtspapīru depozitārijus Baltijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Nasdaq" pirmdien, 18. septembrī, paziņojis par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas centrālo vērtspapīru depozitāriju apvienošanos, kļūstot par vienu licencētu centrālo vērtspapīru depozitāriju "Nasdaq CSD Societas Europaea" (Nasdaq CSD), informē "Nasdaq Riga" Korporatīvo komunikāciju vadītāja Dace Bulte.

Apvienotais "Nasdaq CSD" ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ir ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai, norāda Bulte.

Pēc pārrobežu apvienošanās no šodienas "Nasdaq CSD" pievienojās Eiropas TAREGT2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts. T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem, skaidro kompānijā.

"Nasdaq CSD" galvenais birojs atrodas Latvijā ar filiālēm Igaunijā un Lietuvā. Klientu apkalpošana tiks nodrošināta visās trīs valstīs tāpat kā iepriekš.

Baltijas centrālo vērtspapīru depozitāriju apvienošanās mērķis ir pēc-tirdzniecības jeb vērtspapīru uzskaites un norēķinu pakalpojumu konkurētspējas veicināšana Baltijā, kā arī integrētu un efektīvāku vērtspapīru uzskaites un pēctirdzniecības pakalpojumu nodrošināšana uzņēmumiem un investoriem gan Baltijā, gan ārvalstīs.  

"Līdz ar vienota "Nasdaq CSD" izveidošanu, jauna depozitārija IT risinājuma ieviešanu, pievienošanos T2S platformai, kā arī uzsākot strādāt atbilstoši jaunajam CSDR režīmam, Baltijas vērtspapīru tirgus piedzīvo vienas no lielākajām infrastruktūras pārmaiņām tā vēsturē. Īstenojot šīs pārmaiņas, Baltijas vērtspapīru tirgū palielināsies vērtspapīru pēctirdzniecības jomas konkurētspēja reģionā, sniedzot ieguvumus un papildu iespējas tirgus dalībniekiem," saka "Nasdaq" vadītājs Baltijā un "Nasdaq CSD" valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Depozitārijam ir būtiska loma Baltijas finanšu tirgū kā vienīgajam centrālajam akciju, obligāciju, valdību izlaistu vērtspapīru un citu finanšu instrumentu reģistram. "Nasdaq CSD" ir licencēts atbilstoši Eiropas CSDR, un to uzrauga Baltijas finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības iestādes.

"Nasdaq CSD" ir "Nasdaq Grupas" dalībnieks. Mātes sabiedrība 'Nasdaq, Inc." sniedz tirdzniecības un pēctirdzniecības pakalpojumus vairāk nekā 50 valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti