Namsaimnieki ceļ trauksmi par Lietuvas uzņēmumu ienākšanu tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija pēdējos mēnešos ceļ trauksmi par to, ka Latvijas uzņēmumi šajā biznesa jomā sāk zaudēt savas pozīcijas kaimiņiem lietuviešiem. Kaimiņvalsts uzņēmumi pāris gadu laikā pārpirkuši vairākus namu apsaimniekotājus. 

Asociācijas valdes loceklis Ervīns Straupe neizslēdz iespēju, ka Lietuvas uzņēmumi pēc pāris gadiem varētu nopirkt arī Rīgas pašvaldībai piederošo "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP). Lietuviešu ienākšanai Latvijas namu apsaimniekošanas tirgū, pēc Straupes domām, palīdzot arī Valsts kontrole ar savām revīzijām un paziņojumiem.

Straupe Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina, ka Valsts kontrolei ir jāpateicas par tās ziņojumiem saistībā ar situāciju namu apsaimniekošanā vairākās pašvaldībās, kā arī namu apsaimniekošanas uzņēmumos, tostarp RNP.

"Jūs pietiekami augstā līmenī vērsāt skatu uz tām problēmām, ar kurām asociācija cīnījās jau vairāk nekā 20 gadus," uz kontroles paveikto tirgus sakārtošanā norādīja Straupe. Viņš atzina, ka līdz šim namu apsaimniekošanas joma un ar to saistītās problēmas –, piemēram, jautājums par dalīto īpašumu, ūdens uzskaites sistēmām, nav bijuši prioritāri risināmi valsts līmenī.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Asociācija: Biznesu "pārņem" lietuvieši

"Tas, par ko asociācija ļoti uztraucas, ka pietiekoši nestabilā laikā ir parādījies kāds ārvalstu uzņēmums, kas lielā apjomā uzpērk pietiekoši lielus spēlētājus valsts mērogā," teica Straupe.

Asociācijas valdes loceklis atzina, ka Lietuvas nekustamo īpašumu objektu pārvaldības, uzturēšanas un apsaimniekošanas uzņēmums "Civinity" nupat ir iegādājies vienu no Latvijā vadošajiem privātajiem namu apsaimniekošanas uzņēmumiem "RBSSKALS Serviss".

"Ar to arī varam apsveikt lietuviešu uzņēmējus par to, ka viņi ir iegādājušies "RBSSKALS Serviss" un paziņojuši, ka tas nebūšot vienīgais iegādes objekts šajā gadā," teica Straupe.

Viņš norādīja, ka vietējie namu apsaimniekotāji, no kuriem viens otrs šajā biznesa jomā darbojas jau 20 gadus, pārdod savus "lolojumus" ne labas dzīves dēļ.

"Tāpēc, ka šī situācija ir pietiekoši nestabila, likumdošana ir nesakārtota un finanšu pieejamība ir ierobežota," teica asociācijas valdes loceklis,

norādot – Lietuvas uzņēmumi "šobrīd veiksmīgi pārņem šo biznesu".

Straupe norādīja, ka Latvijas namu apsaimniekotājus nesatrauc konkurence, bet gan tas, lai "tirgus būtu sakārtots".

Sola kvalitatīvu pakalpojumu

Tikmēr "Civiniti" grupas pārstāvis Latvijā Kristaps Zarāns norādīja, ka pēc "Jūrmalas namsaimnieka" iegādes uzņēmums jau divus gadus strādā Jūrmalā. Nākotnē tas koncentrēsies uz Rīgu – tas vairāk skatās ne tik daudz uz pašvaldībām piederošajiem namu apsaimniekotājiem, bet uz privātajiem.

"Mēs redzam iespējas tās konsolidēt, jo Rīgā ir vairākas salīdzinoši nelielas privātas apsaimniekošanas kompānijas. Un mēs redzam iespējas, kā mēs varam šeit ienākt," teica Zarāns.

Viņš norādīja, ka Lietuvas "Civiniti" par klientiem cīnīsies, piedāvājot kvalitatīvu pakalpojumu, tostarp nodrošinot klientam visu nepieciešamo informāciju. "Mēs necenšamies pārvilināt klientus ar kaut kādām dempinga cenām. (..) Ilgtermiņā šāda stratēģija nestrādā," noteica Zarāns.

Konkurence nāks par labu

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis ("Vienotība") raidījumā atzina, ka konkurences pieauguma rezultātā ieguvējam vajadzētu būt patērētajam gan pakalpojuma kvalitātes, gan cenas ziņā, kā tas bija pēc konkurences saasināšanās mobilo sakaru tirgū.

"Tā kā, es ceru, ka šeit situācija varētu būt līdzīga. Tas, kas varbūt būtu vēl labāk - ja šis spēlētājs ienāktu nevis pārpērkot kādu, bet ienākot jaunā vietā un nedaudz liekot pabīdīties pārējiem," teica Ķirsis.

Arī valsts kontroliere Elita Krūmiņa "Krustpunktā" atzina, ka konkurences saasināšanās namu apsaimniekošanas biznesā stimulētu namu apsaimniekotājus rīkoties tā, lai iedzīvotāji tiešām saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus.

"Piekrītu, ka it īpaši Latvijas reģionos būtu būtiski, ka būtu konkurence, kas liktu iespringt visiem spēlētājiem," teica Krūmiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti