Panorāma

Rallija "Liepāja" laikā nogāzies helikopters

Panorāma

KNAB nesadarbojās ar DP un SAB "oligarhu sarunu" lietā

Sola nākotnē visiem pensionāriem invalīdiem atmaksāt nodokļa atlaides

Nākotnē sola visiem pensionāriem invalīdiem atmaksāt nodokļa atlaides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gandrīz deviņi tūkstoši pensionāru ar invaliditāti pērn nesaņēma tiem paredzētos nodokļu atvieglojumus. Līdz ar to nauda – kopsummā 1,3 miljoni eiro, kas pienāktos pensionāriem, palika valsts makā. Atbildīgās iestādes pārmetumus īsti atzīt negrib, bet domāšot, vai var ko darīt nākotnē, lai pensionāri saņemtu likumā paredzētās atlaides.

Pensiju saņēmējiem likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir noteikti atvieglojumi. Pensijām tiek piemērots 235 eiro ar nodokli neapliekamais minimums, bet, ja pensijas saņēmējam ir arī invaliditāte – neapliekamais minimums ir vēl 154 eiro, ja ir 1. vai 2. grupa, vai arī 120 eiro, ja ir 3. grupa.

Tomēr, ja minēto 235 eiro pamata neapliekamo minimumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksājot pensijas, piemēro automātiski, neapliekamo minimumu par invaliditāti piemēro tikai tad, ja pensijas saņēmējs ir Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā pie saviem datiem ir ieķeksējis attiecīgo lodziņu. Tas jādara internetā, taču saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem tikai 42% šī vecuma cilvēki ir lietojuši internetu. Turklāt Valsts kontrolē norāda – šie dati jau ir gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā. Ja tos ņemtu vērā, gandrīz 9000 pensionāru pērn ik mēnesi būtu saņēmuši par 12 eiro un 40 centiem vairāk.

"Varētu likties, ka tā tāda neievērojama summa, bet atcerēsimies, kāds ir vidējais pensiju apmērs mūsu valstī," norāda valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Pensiju saņēmēji pārmaksāto nodokli par pēdējiem trim gadiem var saņemt atpakaļ. Tomēr vairāk nekā 800  no  šīm  personām  jau  ir  mirušas  un  nevarēs  iesniegt  gada  ienākumu  deklarāciju,  lai atgūtu valstij pārmaksāto nodokli. Valsts ieņēmumu dienestā gan negrib piekrist Valsts kontroles pārmetumiem, par, ka iestādes nav rīkojušās atbilstoši labai pārvaldībai.

"Regulējums neļauj mums to darīt," saka VID Nodokļu pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ilze Jankova.

Proti, likumā ir ierakstīts, ka šāda atzīme, kuru izdarījis pats pensijas saņēmējs ir vajadzīga, un tāpēc arī tiek prasīta. Turklāt, ja tas esot strādājošs pensionārs, bez šādas atzīmes iestādes arī nevarot zināt, vai viņš grib, lai atvieglojumus piemēro darba algai vai pensijai.

"Ir jāmaina regulējums ir jāveic grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli. Kas attiecas uz neapliekamo minimumu, tad mēs jau vizam šo priekšlikumus, kur persona, ja viņa saņem tikai pensiju, tad šis neapliekamais minimums, tad viņu piemēros Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Un attiecīgi par invaliditāti, mēs, protams, vērtēsim, ja tas būs iespējams, šī informācijas apmaiņa ar valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (..)  ja tas nebūs iespējams, tad mēs argumentēti arī pamatosim, kāpēc nevaram to izdarīt," skaidro Ilze Jankova.

Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrā sākotnēji vispār vairījās šo jautājumu komentēt un interviju vēlējās atteikt, norādot, ka  tā nav šīs iestādes atbildība, bet tikai Valsts ieņēmumu dienesta. Tomēr tieši sociālās apdrošinātājas aģentūra ir tā, kas aprēķina un izmaksā pensijas, un līdzīgi kā pamata neapliekamo minimumu tā automātiski varētu piemērot arī par invaliditāti pienākošos neapliekamo minimumu.

"Varbūt teorētiski to arī var izdarīt, protams, un pie tā tiks domāts, un par to tiks runāts starpministriju un iestāžu starpā, un varbūt arī radīsies kāds risinājums, ka mēs varam rīkoties citādi," saka VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ainita Jakseboga.

Tomēr,  kamēr sistēmā izmaiņu nav, pensionāriem ar invaliditāti joprojām atvieglojumiem būs  īpaši  jāpiesakās. Valsts kontrole savā atzinumā gan norādījusi, ka VSAA, tāpat kā Labklājības ministrijas mājaslapā nemaz nav informācijas, kas mudinātu pensionārus izmantot šīs savas tiesības. Aģentūra gan atkal norāda, ka tas ir VID pienākums. Vai aģentūra, kas ir tuvāk šiem cilvēkiem, par to savus klientus tomēr varētu informēt...

"Varbūt. Lieta jau tā, ka pensiju jau laikam cilvēki nāk pieprasīt klātienē, tā ka tāda iespēja tiešām ir un par to ir vērts padomāt," norāda Jakseboga.

Labklājības ministrijā sola, ka visas iesaistītās puses – VSAA, VID un Labklājības un Finanšu ministrijas  par šo jautājumu varētu sanāk kopā tuvākajā laikā.  Sociālo un darba lietu komisija Saeimā, kā norādīja tās vadītāja Aija Barča, savukārt tam pievērsīšoties nākamās nedēļas sēdē, kad tajā piedalīsies arī Labklājības ministrs Jānis Reirs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti