Dienas ziņas

Projektā "Labais vairo labo" mācās audzēt dārzeņus

Dienas ziņas

Trūkst zvejnieku Baltijas piekrastē

Saeima skata nodokļu reformu galīgajā lasījumā

Nākamgad augs akcīzes nodoklis cigaretēm, alkoholam un degvielai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 27. jūlijā, atbalstīja akcīzes nodokļa palielināšanu tabakai, alkoholam un degvielai.  

Kopumā ceturtdien no 11 ar reformu saistītajiem likumprojektiem Saeima apstiprināja izmaiņas sešos likumos. Kā jau bija gaidāms, opozīcijas priekšlikumi tika noraidīti. Tādēļ arī debatēs, kritizējot reformu gan par konkrētām izmaiņām gan kopumā uzstājās opozīcijas deputāti.   

Grozījumi Akcīzes nodokļa likumā kā alkoholam, tā arī degvielai raisīja īpaši asas diskusijas.

“Ar vienu roku tiek skaisti parādīts, ka tiek samazināti nodokļi un tas ir ļoti brīnišķīgi, bet ar otru naski “Exel” rēķina šos fiskālās kompensācijas pasākumus. Ja parēķināsiet, kādā līmenī tiek palielināts akcīzes nodoklis, tas faktiski nozīmē izmaksu palielināšanos mājsaimniecībām un izdevumu palielināšanos visām precēm un pakalpojumiem,” norādīja Saeimas deputāte Inguna Sudraba (“No sirds Latvijai”).

Savukārt, runājot par akcīzes likmi alum, Saeimas deputāts Juris Viļums (Latvijas Reģionu apvienība) paziņoja, ka “tas cipars tika, piedodiet, zīsts no pirksta”.  

“Tāda sajūta bija, ka vakar vakarā [Budžeta komisijas sēdē] Imanta Parādnieka (Nacionālā apvienība) kalkulators kļuva visvarens! Kā viņš pateiks, tā būs!” sacīja Viļums.

“Protams, tika rēķināts ieguvums un zaudējums, taču šis ieguvums un zaudējums tika rēķināts pēc viena principa – ieliekam vienu ciparu un skatāmies, kā nodokļi ripo mūsu budžetā!” turpināja opozīcijas pārstāvis.

Neraugoties uz iebildumiem izmaiņas akcīzes nodokļa likumā.

 

  • CIgaretēm likmi cels par 18% - no 67 eiro tagad līdz 78,7 eiro par 1000 cigaretēm;
  • Alum likme pieaugs par 50% - no esošajiem 4,5 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu līdz 6,8 eiro, bet ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem alus. Savukārt 2019.gadā tas tiks palielināts līdz 7,4 eiro, bet 2020.gadā - līdz 8,1 eiro.
  • Vīnam likme pieaugs par 18% - no esošajiem 78 eiro par 100 litriem līdz 92 eiro;
  • Akcīze pieaugs arī pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem un to starpproduktiem;
  • Akcīze pieaugs arī degvielai - benzīnam un dīzeļdegvielai, kas degvielas litru varētu sadārdzināt par 4-5 eiro centiem. Vairāk audzēs akcīzi benzīnam, mazāk - dīzeļdegvielai.
     

Rezultātā nākamgad svinu nesaturoša benzīna cena litrā augs par 0,048 eiro, dīzeļdegvielas litrs - par 0,038 eiro.
0,7 litru vīna pudeles cena nākamgad maksās 0,119 eiro vairāk nekā šogad, 2019.gadā - 0,076 eiro vairāk, bet 2020.gadā - 0,085 eiro vairāk.
0,7 litri stiprinātā vīna cena nākamgad maksās par 0,182 eiro dārgāk, 2019.gadā - 0,163 eiro dārgāk, bet 2020.gadā - 0,154 eiro dārgāk.
Puslitrs degvīna nākamgad maksās par 0,532 eiro dārgāk, 2019.gadā - 0,411 eiro dārgāk, bet 2020.gadā - 0,448 eiro dārgāk.
Alus puslitra pudele 2018.gadā maksās 0,072 eiro dārgāk nekā šogad, 2019.gadā - 0,019 eiro dārgāk, bet 2020.gadā - 0,022 eiro dārgāk.
Savukārt cigarešu paciņas cena nākamgad augs par 0,243 eiro, 2019.gadā - par 0,131 eiro.

Tāpat Saeima nolēma celt nodokļa likmi ruletei un kāršu un kauliņu spēlei (par katru galdu) par kalendāro gadu no 18 000 eiro uz 23 400 eiro , un azartspēļu nodokļa likmi videospēlēm un mehāniskajiem automātiem (par katra automāta katru spēles vietu) par kalendāro gadu no 3204 eiro uz 4164 eiro.

Tāpat atbalstītas izmaiņas  darba likumā, ļaujot palielināt minimālo algu no 380 līdz 430 eiro mēnesī.

Jau ziņots, ka Saeima šā gada 13. jūlijā bez plašām debatēm atbalstīja vairāku ar nodokļu reformu saistītu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. Deputāti vērtē kopumā desmit likumu grozījums un vienu jaunu likumprojektu.  

Nodokļa reforma paredz ieviest progresīvu IIN, pakāpeniski paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādībā esošām personām, kā arī ar IIN neapliekamo minimumu pensijām. Paredzēts arī noteikt ierobežojumus attaisnotajiem izdevumiem par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem.

Nākamgad iecerēts palielināt minimālo algu līdz 430 eiro līdzšinējo 380 eiro vietā.

Grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu paredz valsts sociālajā apdrošināšanā iekļaut arī veselības apdrošināšanu, palielinot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu jeb sociālo iemaksu likmi par 1%. Ieņēmumi no sociālo iemaksu likmes celšanas tiks novirzīti nevis speciālajā budžetā, bet pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai.

Tāpat paredzēts no 2018.gada noteikt obligātās iemaksas no autoratlīdzības. Plānots, ka tās izmaksātājs par autoratlīdzības saņēmēju maksās obligātās iemaksas 5% apmērā pensijas apdrošināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti