Tieša runa

Tieša runa: "Kas nosaka pārtikas cenas Latvijā?"

Tieša runa

Tieša runa: "Vai Latvija kļūst par atkritumu zemi?"

Tieša runa: "Kas nosaka pārtikas cenas Latvijā?"

Ministrija: Pēc PVN samazināšanas augļiem un dārzeņiem cenas saruktu par 3%-12%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes pazemināšanas no 21% līdz 5% augļiem, ogām un dārzeņiem cenas samazinātos par 3%-12%. Par šādām Zemkopības ministrijas (ZM) aplēsēm Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" informēja ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Viņš klāstīja, ka pašlaik ir dažādi aprēķini par to, cik lielā mērā vajadzētu sarukt Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu cenām pēc iespējamās PVN likmes samazināšanas līdz 5%. Taču šim samazinājumam vajadzētu būt 3%-12% apmērā. 

Arnītis norādīja, ka ZM ir tikusies ar abām Latvijas pārtikas tirgotājus pārstāvošajām organizācijām, kas esot solījušas, kas cenas veikalu plauktos augļiem, ogām un dārzeņiem samazinātos atbilstoši PVN likmes samazinājumam. Šis solījums ir līdzīgs tam, kādu uzņēmēji deva pirms Latvijas iestājas eirozonā, solot valūtu maiņas laikā neapaļot cenas uz augšu.

ZM galvenais mērķis, cenšoties panākt PVN likmes samazinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, ir celt šo jomu konkurētspēju.

Šim sektoram ir "lielas manevra iespējas ēnu ekonomikā", taču tas nav liels un PVN likmes samazināšana šiem produktiem būtiski neietekmētu valsts budžetu, sprieda Arnītis.

"Gribam sākt ar šo vienu grupu," teica ZM pārstāvis, atzīstot – ja PVN likmes samazināšana minētajiem produktiem dos pozitīvu efektu, proti, šajā sektorā pieaugs nodarbinātība, ražošana un nodokļu ieņēmumi, tad varētu vērtēt iespēju pazemināt PVN citiem pārtikas produktiem. PVN likmes samazinājums līdz 5% būtu būtisks, taču tikai tā varētu panākt ievērojamu efektu.

Latvijas Piensaimnieku asociācijas valdes locekle Dace Ozola gan raidījumā pauda viedokli, ka līdz ar augļiem, ogām un dārzeņiem PVN likme vienlaikus būtu jāsamazina arī piena produktiem un citiem pārtikas produktiem, jo arī daudzviet Eiropas Savienībā (ES) ir pazemināta PVN likme pārtikai. Turklāt, efektu pēc likmes pazemināšanas varētu gaidīt 3-5 gadu laikā.

"DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš raidījumā "Tieša runa" sacīja, ka, vērtējot "Eurostat" datus, Latvijā pārtika ir lētāka nekā vidēji ES.

Tiesa, piena produkti ir nedaudz dārgāki nekā vidēji ES. Ekonomists gan pauda viedokli, ka PVN likmes pazemināšana pārtikas produktiem "nebūtu efektīvs līdzeklis".

Jau ziņots, ka valdībā pagājušajā nedēļā bija iecerēts vērtēt ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem PVN likmi samazināt no 21% līdz 5%. Taču valdībā nolemts pagaidām nevērtēt šo jautājumu – pie tā paredzēts atgriezties tad, kad būs skaidrs, cik līdzekļu nākamā gada valsts budžetā varēs atvēlēt jaunām iniciatīvām, ziņo LETA.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) gan iepriekš skeptiski vērtēja ideju samazināt PVN likmi Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti