«Mēs tās saucam par dāvanām» – neoficiālo algu realitāte ēdināšanas nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Arī pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) pievērsa īpašu uzmanību sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, daži aizvien turpina maksāt “aplokšņu algas” un arī nebaidās to atzīt darbiniekiem, un arī darbinieki to neslēpj un “aploksnes” dēvē par dāvanām, noskaidroja LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens”.

Lai noskaidrotu, kādi ir darba apstākļi un kā maksā aplokšņu algas ēdināšanas uzņēmumos, raidījuma žurnāliste centās atrast darbu kādā firmā, kurā uzreiz neslēptu, ka algas daļēji tiek maksātas aploksnē.

Kopumā viņa apmeklēja vairāk nekā desmit dažādas darba intervijas uzņēmumos, kuru zīmoli ir labi pazīstami teju visā Latvijā.

“Lido”, “Čili pica”, “Can Can pica”, “Costa coffee”, “Kabuki”, “Kebab Fix” un arī “Ganbei”, kas pirms dažiem gadiem tika pieķerts nodokļu nemaksāšanā,  uzsvēra, ka algu maksā oficiāli uz bankas kontu.

Bet trīs vietās jau pirmajā darba intervijā deva tiešāku vai mazāk tiešu mājienu, kas viss nav tik strikti.

“Double Coffee” restorānā tirdzniecības centrā “Spice” potenciālajai darbiniecei stāstīja – “ja esat pilna laika darbinieks, tad jārēķinās, ka kaut kādas 100 stundas jums būs, un tad pārējais... nu tā...”.

 Un sarunā ar restorāna darbinieci atklājās, ka vairāk nekā pusi no algas maksā uz kartes, bet otru daļu - “dāvanā”.

“Kā mēs sakām - „dāvana”, mēs nesakām „aploksnes”, mēs sakām „dāvana”.  Dāvanas saņemam,” atklāja “Double Coffee” darbiniece.

Savukārt ēstuve “Sunny” Dzelzavas ielā pirmajā intervijā atzina, ka aploksnē maksā “bišķiņ”.

“Sunny” grupā ietilpst vēl vairāku žanru “Sunny” restorāni, un viena no tā īpašniecēm bija arī iekšlietu ministra Riharda Kolzovska ("Vienotība") sieva Kristīne.  Grupai bija nodokļu parādi un pagājušajā nedēļā tā ir likvidēta, liecina “Firmas.lv” informācija.

“Sunny” restorānā uz jautājumu par aplokšņu algu potenciālajai darbiniecei atzina: “Bišķiņ ir. Bišķiņ ir, bet ir ļoti mazākā daļa. 350 skaitīsies uz papīra, bet nu tur sanāks... novelkās no tiem 350 eiro nodokļi, tas aiziet uz kontu, un atlikušā daļa ir konvertā.”

Un restorānā “Tokyo City”, kur raidījuma žurnāliste arī vairākus mēnešus nostrādāja par trauku mazgātāju, darba intervijā darba devēja pārstāvji jau lika nojaust, kas un kā būs.

Par to, kā uzņēmums maksā aplokšņu algas un pieļauj arī citus pārkāpumus, vēstīs “Aizliegtais paņēmies” vairākos raidījumos “Operācija Tokija” sērijā.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti