Panorāma

Braitonā veco gadu pavada ar laternu gājienu

Panorāma

Svētkos pieķerti 16 dzērājšoferi

Ziemassvētkos jāieklausās bitēs

«Meduspilī» iemēģina jaunus medus produktus un Ziemassvētkos ieklausās bišu dūkšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Medus ražošanas uzņēmumā “Meduspils” burciņās sabērta bišu maize un ziedputekšņi, smaržo vasks un no silikona formiņas ārā parādās zeltaina svece ar ziemeļbriedi. Tikmēr bitenieks Jānis Vainovskis prot klausīties par bišu saimju dūkšanu stropos Ziemassvētkos.

SIA “Meduspils” īpašnieks Jānis Vainovskis bitēs ieklausās ne tikai Ziemassvētkos. Ziemā viņš bieži pārbauda stropus, lai konstatētu, vai bitītēm viss kārtībā. Ja bišu dziesma ir vienmērīga un, stropam pieklauvējot, pieklust, tad viss kārtībā. Ja zumēšana kļūst skaļāka, tas nozīmē, ka medus devējas par kaut ko sūdzas, un biškopim tas jāsaprot.

Šovasar medus ir bijis mazāk nekā citus gadus, jo laika apstākļi ietekmējuši arī ziedošos augus. “Daudziem šis ir slikts gads, medus mazāk, arī Skandināvijā, un tad arī mūsu Latvijas medus vasarā tika aizvests uz to pusi, līdz ar to uz vietas maz palika,” stāsta bitenieks.

Jānim ir 300 bišu saimes, kas medu sāk vākt jau aprīlī. “Pats galvenais, lai savāktu monofloros – atšķirīgos medus, ir pārvadāt bites uz vietu, kur zied kaut kas atšķirīgs. Kur zied rudzupuķes un virši, jābūt kā tādai bitītei un jāmeklē, kur un kas atkal pārmainījies.”

Kamēr bitītes guļ, ziemā lielākais darbs notiek Jāņa Vainovska “Meduspilī”, kā sauc viņa saimniecību. Tiek gatavots medus ar ogām, turklāt ogas netiek karsētas, un produkts ir dzīvs. Bioloģiski aktīvais medus un ogas viens otru papildina, veidojot savdabīgas garšu un krāsu buķetes.

“Lieku tējai klāt, bet ar karoti ēst negribas. Mēs te vairs nejūtam to medus smaržu, tas ir pierasts,” atzīst Meduspils” darbiniece Agnese Vainovska.

Uz “Meduspili” ekskursijās bieži nāk skolēni un bitenieks ielāgojis, ka viņiem garšo rapšu un pūpolu gaišais medus, bet īpašā sajūsmā bērni ir par medus stienīšiem. “Jaunievedums ir medus stienīši kārbiņā. Var droši lietot, medus nezaudē savu vērtību, ja liek karstā tējā,” saka Vainovskis.

Medus stienīšu iepakojums ieguvis godalgotu vietu kā viens no labākajiem medus produkcijas iepakojumiem. Tās ir pavisam kas cits nekā ar karoti ņemt medu no burciņas.

Bet nākamais jaunievedums gatavs izkonkurēt kaitīgos našķus. Mazās medus paciņas, kas pārdošanā nonāks nākamgad, domāts pirmkārt skolas bērniem, arī tūristiem, aktīviem cilvēkiem. “Tas ir pilnīgi jauns produkts. Medu ar ogām mēs piedāvājam jau desmit gadus, bet šāda viena deva – tas ir kas jauns,” saka bitenieks.

Iekārtas uzņēmumā iegādātas ar Eiropas programmas atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti