Ārpus Rīgas

''Ziemeļlatvijas'' galvenā redaktore Ingūna Johansone par pieturas celšanu Smiltenē

Ārpus Rīgas

''Liesma'' žurnāliste Ilze Kalniņa par Valmieras biznesu

Medījumu pārstrādātāji attālāk no robežas var zaudēt klientus

Medījumu pārstrādātāji attālāk no robežas var zaudēt klientus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Plāno precizēt attālumu, kādā medījumu gaļu var ievest no kaimiņvalstīm uz Latvijas pārstrādes uzņēmumiem bez veterinārajiem sertifikātiem. Zemkopības ministrija noteikumu projektā paredz, ka ar atvieglotu kārtību mednieki no Lietuvas un Igaunijas varēs ievest medījumus tikai robežai pieguļošo novadu uzņēmumos. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka pierobežā ir vien divi pārstrādes uzņēmumi. Gan uzraugošais dienests gan uzņēmēji atzīst, ka līdz šim sistēma bijusi neskaidra, taču medījumu pārstrādātāji, kas atrodas tālāk no robežas bažījas par klientu zaudēšanu.

No Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm patlaban dzīvnieku izcelsmes produkciju, tostarp medījumu gaļu, drīkst ievest tikai ar konkrētās valsts veterinārajiem sertifikātiem. Normatīvi gan pieļauj, ka mednieki valstu pierobežās var vest medījumus pārstrādei uz tuvākajiem kaimiņvalsts uzņēmumiem bez savas valsts izdotā veterinārā sertifikāta, bet gan ar apmācītās personas jeb mednieka apliecinājumu. Tas rada neskaidrības vietējiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem, jo termins ‘’tuvu’’ ir ļoti interpretējams. Tādēļ Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, stāsta ministrijas pārstāve Dace Ugare:

''Ņemot vērā, ka ES saka - tie ir robežai tuvi apgabali, bet nepasaka kuri. Tad mēs ar šiem noteikumiem gribam precizēt, tieši no kuriem apgabaliem uz kuriem ir iespējams vest medījumus bez tiem sertifikātiem. Mēs šobrīd nosakām, ka visi mūsu robežai pieguļošie reģioni no Igaunijas un Lietuvas var ievest medījumu uz tiem apgabaliem jeb novadiem, kas ir mūsu pusē un robežojas ar robežu.''

Tehniskais projekts vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, sekojoši vēl iespējami iebildumi no kaimiņvalstīm. Tādēļ

ministrija arī neizslēdz iespēju, ka gan Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmēji, gan mednieki otrpus robežai iebildīs un vēlēsies šos atvieglotas medījumu pārvadāšanas apgabalus paplašināt.

To jau šobrīd apliecina Cēsu gaļas kombināta kvalitātes sistēmu vadītājs Haralds Gailišs. Uzņēmums pērn pieņēmis medījumus no Igaunijas un stāsta, ka abām pusēm bijušas neskaidrības:

''Mēs uzskatām, ka mēs atrodamies tuvu medījuma apstrādes vietai, PVD ar mums diskutēja, arī tā ļoti neuzstāja, ka mēs atrodamies tālu. Tomēr pastāv viedoklis, ka šis sertifikāts ir vajadzīgs. Mēs jau pagājušogad sazinājāmies ar saviem tirdzniecības partneriem, un viņi griezās savas valsts kompetentajā iestādē - tas skaidroja, ka neizrakstīs šo sertifikātu, tieši atsaucoties uz likumdošanas aktu, kurš nosaka kārtību; viņi uzskata, ka nodot gaļu Cēsīs - tas ir tuvu.''

Cēsu pārstrādes uzņēmums šajā medību sezonā bija plānojis pieņemt ap 1000 Igaunijā iegūtus lielos medījamos dzīvniekus. Lai arī uzņēmums ir par prasībām, kas ievieš skaidrību, vienlaikus tas neizslēdz, ka līdz ar jauniem noteikumiem nākotnē klientus kaimiņvalstīs zaudēs, jo mednieki izvēlēsies mazāk birokrātisku sadarbību ar tuvāku uzņēmumu. Mednieku savienības vadītājs Jānis Baumanis papildina, ka medījumu aprites attāluma ierobežojumi tomēr ir būtiski arī slimības risku jomā:

''Skaidrs, ka šobrīd slimības ceļo un izplatās diezgan strauji; un bieži vien pie vainas ir tieši cilvēks - izplatās nevis no dzīvnieka uz dzīvnieku, bet pārvedot gaļu vai dzīvus dzīvniekus, vai medību produkciju. Ir liels risks pārvest arī slimības, tāpēc tas, ka tiek kaut kādā veidā precizēts vai samazināts tas attālums, cik tālu gaļu drīkst vest - manuprāt, tas ir saprotami un pieņemami. Ja kāds tiešām grib vest kaut kur tālāk, tad lai kārto PVD  atļauju un ved kaut visai Eiropa pāri. Es domāju, ka te nekādu konkurences kropļošanu nevar saskatīt.''

Kopumā Latvijā PVD medījumu pārstrādes atļaujas ir 14 gaļas pārstrādes uzņēmumiem, un minētie atvieglojumi varētu attiekties tikai uz diviem, kas atrodas Valkas novadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti