Dienas ziņas

"Kustība "PAR!"" strādā pie priekšvēlēšanu programmas

Dienas ziņas

Cēsīs sāks pils konservācijas projektu

Tukumā aizvadīts pirmais "Garšas festivāls"

Mājražotāji bažīgi par izmaiņām pēc nodokļu reformas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai palīdzētu attīstīties mazajiem mājražotājiem, Tukumā aizvadīts pirmais “Garšu festivāls”. Nišas produktu ražotāji nākotnē gan raugās ar bažām, jo paredzamie grozījumi nodokļu reformā neesot viņu pusē.

Mājražotāju produkcija no rūpnieciski ražotās atšķiras ar dažādību un dabiskumu. Oriģinālās idejas rodoties, meklējot veselīgus uzlabojumus.

"Citronpipariņi būs ar citronskābi, bet gribas kaut ko veselīgāku, kaut ko latviskāku. Meklējam, kā - tātad sāls, pipari, bet citrona vietā liekam cidonijas, pīlādzi un smiltsērkšķus. Mūsu pašu vitaminizētās ogas," stāsta mājražotāja Sanija Ciekale.

Nelielie ražošanas apjomi ļauj ātri mainīt receptūru, vietējās izejvielas  - radīt veselīgākus produktus. Mīnuss ir augstāka pašizmaksa. Turklāt konkurence pieaug.

"Uz pagājušā gada sākumu tie jau bija vairāk nekā 1200 mājražotāju visā Latvijā.  Šis skaits nemitīgi mainās, bet tomēr turpina augt, jo bieži vien laukos tā ir vienīgā iespēja izdzīvot cilvēkiem," atzīst  Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Tukuma nodaļas vadītāja Jana Tramdaha.

Lai palīdzētu mazajam biznesam attīstīties, tukumniekiem radusies ideja par ''Garšas festivālu''.

Atrast dažādu produktu ražotājus gan nemaz neesot bijis tik vienkārši, jo Zemgalē un arī Tukuma apkaimē jau izsenis lielākoties ražo pamatproduktus.

Vecākā Tukuma novada mājražotāja stāsta, ka kāpostus skābē jau divdesmit gadus, bet apjoms no kādreizējām 20 tonnām gadā sarucis līdz sešām tonnām.

"Viss mainījās sakarā ar lielveikalu ienākšanu. "Dimdiņi'' atnāca uz šito pusi, "Jaunbērze", viss Jelgavas rajons. Kad viņiem beidzās cukurbietes, viņi sāka vairāk ar dārzeņiem nodarboties," saka ''Āboltiņu'' saimniece Rita Šnitko.

Lai senā nodarbe nebūtu jāpārtrauc, nokārtotas arī atļaujas tirdzniecībai veikalos. Daudzviet izveidotas arī biedrības. Tomēr visiem centieniem treknu svītru var pārvilkt no nākamā gada iecerētās nodokļu reformas.

"Pats grūtākais ir tas, ka mēs nezinām, kad un kas notiksies. Viņi tur maina tos nodokļus un vispār likumdošanu tik briesmīgi un neizdevīgi mums," spriež “Rogu'” saimniece Veronika Smirnova.

Jaunā nodokļu reforma paredz ne vien samazināt attiecināmo izmaksu apjomu pašnodarbinātajiem un lielākus sociālā nodokļa maksājumus, bet arī  aizliegumu  mazajiem ražotājiem sadarboties ar juridiskām personām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti