Rīta intervija

LVSADA vadītājs Valdis Keris par veselības finansēšanas likumu un budžetu

Rīta intervija

Eiroparlamentārietis Artis Pabriks par populismu ASV un Eiropā, grāmatas prezentāciju

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš par mikrouzņēmēju pārmaiņām

LTRK vadītājs Endziņš: Solījums turēts - šogad budžets bez nodokļu pārsteigumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai gan nodokļu reforma dažiem uzņēmējiem ir labvēlīgāka, bet citiem ne tik izdevīga, valdība turējusi solījumu un nepārsteidz ar nodokļu izmaiņām gada nogalē, kas ir vērtējams pozitīvi, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Endziņš novērtēja, ka šogad situācija ir daudz labāka, nekā pirms diviem gadiem, kad uzņēmēji pat bija gatavi pieprasīt finanšu ministra demisiju. Lai gan uzņēmēji nav pilnībā apmierināti ar nodokļu reformu, tajā ir gan plusi, gan mīnusi, taču budžeta paketē šogad nav nekādu pārsteigumu un jaunu nodokļu.

Endziņš atzina, ka uzņēmēji, piemēram, vēlētos, lai mikrouzņēmumiem apgrozījuma slieksnis būtu 50 000 eiro, nevis 40 000, kā noteikts likumā, bet “lēmums diemžēl pieņemts”.

Taču pozitīva lieta ir reinvestētās peļņas atbrīvošana no uzņēmumu ienākuma nodokļa, kas motivē neņemt naudu ārā no uzņēmuma, bet gan celt produktu kvalitāti, pauda Endziņš.  Tāpat pozitīvi vērtējama arī samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes noteikšana Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem.

Taču minimālās algas kāpums no 380 līdz 430 eiro mēnesī ir pārāks straujš, un uzņēmumi, kuros ir daudz darbinieku ar minimālo algu, varētu no tā ciest.  Arī akcīzes nodokļa palielināšanu uzņēmēji vērtē negatīvi. Endziņš arī brīdināja – ja Lietuva nepaaugstinās akcīzi degvielai, tad kravas pārvadātāji varētu vairāk pirkt degvielu Lietuvā un rezultātā Latvijas ieņēmumi no akcīzes nodokļa būs mazāki, nekā prognozēts.

Tāpat Latvija no nākamā gada kļūs par vienīgo Baltijas valsti ar progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, un tas noteikti nepalīdzēs investoru piesaistei.

Taču “budžeta pakā nekādi jauni pārsteigumi nav gaidāmi ar nodokļiem, šis solījums izturēts”, uzsvēra Endziņš.  

Viņš sprieda, ka nākamgad situācija mazajiem uzņēmumiem ar mazajām algām un mikrouzņēmumiem varētu būt sliktāka, savukārt lielākajiem uzņēmumiem – labāka. Bet galvenais, uz ko jāfokusējas, ir atbalsts eksportam un arī produktivitātes celšanai, jo “kamēr mēs viens otram tirgojam jebko, mēs nekļūstam bagātāki, bet tikai pārbīdām naudu”.  

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība)  LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka nākamā gada budžetu varētu saukt par “vitamīniem tautsaimniecībai”,  jo ir daudz paveikts, lai situācija uzņēmējiem būtu labāka.

Arī ministre uzsvēra, ka šogad politiķi atteikušies no “deputātu kvotām” un nemainīja nodokļu politiku gada beigās, turklāt daudz līdzekļu  atrasti iekšējās rezervēs, pārskatot izdevumus.

Ministre arī sacīja, ka, veidojot budžetu, valdība bija piesardzīgāka savās ekonomikas izaugsmes prognozēs nekā Eiropas Komisija un eksperti, tieši lai atstātu rezervi, ja situācija mainās un tautsaimniecība attīstās ne tik strauji.

 Jau ziņots, ka nodokļu reformu paketi Saeima apstiprināja jau vasarā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti