Rīta Panorāma

11.12 Laika zinas

Rīta Panorāma

Koncertnotikums "Pirmsākums"

Intervija ar Aigaru Rostovski LTRK vaditaju.

LTRK: Latvijā trūkst visu kvalifikāciju darbinieku; situācija kļūst kritiska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pašlaik Latvijā trūkst visu kvalifikāciju darbinieku – gan augstākā un vidējā līmeņa, kā arī nepietiek mazkvalificētu darbinieku, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

"Tā situācija sasniegusi kritisku līmeni. Tas risks jau ir tāds – ja šo jautājumu tagad konkrēti nerisinās, tad ekonomikas izaugsme var sākt bremzēties  (..)," skaidroja Rostovskis.

LTRK veikta aptauja rāda, ka 60% no aptaujātajiem LTRK biedriem atzinuši, ka saskaras ar darbaspēka trūkumu. 80% uzņēmēju pauduši atbalstu ārvalstu studentu iesaistei Latvijas darba tirgū.

Savukārt 90% aptaujāto uzņēmumu uzskata, ka ir nepieciešams pārskatīt augstskolu studiju programmas, koncentrējoties uz tām specialitātēm, kuru trūkst visvairāk.

Viņš minēja, ka, piemēram, viens no Latvijā straujāk augošajiem sektoriem ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) joma.

Būtu nepieciešams, lai augstskolu IKT jomā ik gadu pabeigtu ap 3000 jauno speciālistu, taču šobrīd gadā šo specialitāti iegūst vien 500-600 absolventi. "Līdz ar to tas ir skaidrs deficīts [IKT jomā]," piebilda LTRK prezidents.

Pēc viņa teiktā, pašlaik Latvijas ekonomika aug, pateicoties tam, ka ir atdzīvojušies eksporta tirgi un Latvijā ienāk Eiropas Savienības fondu nauda.  "Lai šo izaugsmi saglabātu, ir vajadzīgi darbinieki," teica LTRK vadītājs, norādot, ka attiecīgajās jomās ir vajadzīgi atbilstošas kvalifikācijas speciālisti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti