Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Annu Kononovu par ceļu stāvokli Latgalē

Londonā noslēdzas juvelierizstrādājumu izstāde

Londonas rotaslietu izstādē no Latvijas viens uzņēmums, bet nākamgad piedāvā veidot apvienoto stendu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Londonā notiek gadskārtējā starptautiskā juvelierizstrādājumu izstāde, kas ir viens no centrālajiem gada notikumiem industrijā. Pašlaik no Latvijas izstādē nav daudz dizaineru darbu, taču potenciālu dalībai saskata. Turklāt izstādes veidotāji piedāvā veidot apvienoto valsts stendu.

“International Jewellery London” ir juvelierizstrādājumu industrijas izstāde, kas domāta profesionāļiem – gan zīmoliem un dizaineriem, lai pirktu izejmateriālus un pārdotu savus darbus, gan juvelierizstrādājumu tirgotājiem, lai iepirktu preci jaunajai sezonai.

Piedalās vairāk nekā 500 zīmolu un piegādātāju, trīs dienu laikā notiek semināri un modes skates. Izstādes veidotāji arī norāda uz augsta līmeņa drošību, jo izstādē vienkopus atrodas ļoti daudz vērtīgu juvelierizstrādājumu.

Britu juvelieru ģildes dāvanas karalienei dimanta jubilejā autore, vairāku konkursu laureāte, Londonā dzīvojošā latviešu dizainere Ivonna Poplanska izstādē iepērk gan materiālus, gan juvelierizstrādājumus savam britu darba devējam “Allum & Sideway”.

Viņasprāt, latviešu dizaineri varētu veiksmīgi ienākt tirgū ar dzintaru, jo tas kļūst arvien populārāks un piedāvājums ir mazs. “Rotām ir jābūt klasiskām un skaistām, bet tajā pašā laikā arī ļoti viegli valkājamām. Tām nav jābūt avangarda rotām, tām ir jābūt katru dienu valkājamām rotām. Maziem auskariņiem, maziem kuloniņiem ar mazliet interesantām detaļām. Bet nekam pārāk sarežģītam, nekam pārāk avangardiskam.

Kaut kam ļoti klasiskam, bet tajā pašā laikā arī modernam.

Un dizainiem ir jābūt jauniem, lai nebūtu tā, ka šie dizaini jau ir bijuši pirms 20, 50, 100 gadiem pieejami,” saka Poplanska.

No Latvijas izstādē piedalās tikai viena kompānija – “Onlyway Gold”. Lai arī šī ir viņu pirmā izstāde Londonā, tomēr veicies necerēti labi, tādēļ nākamreiz plānots rezervēt daudz lielāku un dārgāku stendu.

“Onlyway Gold” īpašnieks Andrejs Vlasiaks arī citiem iesaka nebaidīties un mēģināt eksportēt savu produkciju: “Ar to, ka nopirksim sev kārtējo jauno auto, mēs bagātāki nekļūsim, kļūsim tikai nabagāki. Daudzi to nesaprot. Es domāju, ka ir jāriskē, ir jānodarbojas ar biznesu, jāpopularizē uzņēmējdarbība, vajag par to stāstīt un rādīt, lai cilvēki nebaidītos doties uz izstādēm. Ja viņi nezina, var droši piezvanīt man, es nosaukšu visas cenas, izstāstīšu. Jo šeit nekādu noslēpumu nav, viss 100% legāli.”

Pavisam mazs izstādes stends maksā 5000 mārciņas, tādēļ dalība izstādē sanāk visai dārga. Taču izstādes organizatori nākamgad būtu gatavi piedāvāt Latvijas dizaineriem veidot kopējo stendu.

“Ja jūs paskatāties apkārt, jūs redzat Honkongas stendu, redzat krievu stendu. Un mēs labprāt uzbūvētu arī Latvijas stendu, lai varētu parādīt pasaulei jūsu produkciju. Mēs ļoti labprāt redzētu šeit gan jūsu pārdevējus, gan jūsu pircējus,” saka “International Jewellery London” izstādes valdes loceklis Barijs Dobsons.

Tikmēr Latvijas kompānijas īpašnieks Vlasiaks brīdina par pāris niansēm, kas ir specifiskas tieši Londonas izstādei: “Protams, šeit ir jārunā angliski un jāsaka karāti, nevis prove, nevar teikt centimetri. Te viņi īsti neorientējās ne centimetros, ne eiro. Dolāros orientējas, mārciņās orientējas, bet eiro galīgi ne, kas ir ļoti jocīgi.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti