LNO: Audita rezultāti norāda uz nepilnībām līdzšinējā operas vadīšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālās operas (LNO) audita rezultāti norāda uz nepilnībām LNO līdzšinējās vadības procesā kopumā, kas aptver finanšu un operatīvu plānošanu, plānu izpildi, analīzi un kontroli. Tā otrdien izplatītajā paziņojumā medijiem norāda LNO, atsaucoties uz „Deloitte Latvia” audita rezultātiem.

Kā norāda LNO, audita laikā tika konstatēts, ka nepilnības skar visas audita laikā apskatītās jomas līdz ar to nevar identificēt vienu darbības neefektivitātes iemeslu. Audita procesā tika apskatīti gan finanšu un operatīvās vadības, gan juridiskie aspekti un tika atklāti savstarpēji saistīti nepilnību avoti. 

Līdzšinējā saimnieciskajā darbībā LNO finanšu budžets neesot izmantots kā iekšējās finanšu darbības plānošanas, kontroles un lēmuma pieņemšanas instruments, jo faktiskā budžeta izpildē bija būtiskas atkāpes no plānotā. Savukārt, budžeta korekcijas, kas ļautu sekot plānotajam, sistemātiski neesot veiktas.

Kā piemēru LNO min 2012.gada jauniestudējumu izmaksas, kas pārsniedza budžeta plānu par 198 tūkstošiem latu, nenorādot iespējamo finansējuma avotu. Līdzīgi 2013.gada deviņos mēnešos autoratlīdzību izmaksas tika pārsniegtas par 154 tūkstošiem latu. 

Operas finanšu plānošanā 2009.-2013. gados tika izmantots naudas plūsmas aprēķins, nesalīdzinot ar peļņas un zaudējumu rādītājiem un bilances radītājiem, kas ietekmē LNO finanšu situācijas patieso atspoguļojumu, jo analizējot naudas plūsmu, netiek ņemti vērā akumulētie parādi un citas saistības, norāda LNO. Piemēram, avansa ieņēmumi par biļetēm, kas tika saņemti par nākamo periodu izrādēm, tika iztērēti tekošo saistību segšanai.

Pērnā gada septembrī tika uzrādīts naudas līdzekļu atlikums teju 128 tūkstoši latu, atstājot nesegtas saistības 193 tūkstošu latu apmērā. Rezultātā uzrādītais pozitīvais atlikums ir negatīvs un nav līdzekļu šo saistību segšanai.

Nepilnības grāmatvedības uzskaitē liedz iespēju pilnvērtīgi sekot saimnieciskai darbībai. Piemēram, veiktā audita gaitā ir konstatēts, ka nepareizi attiecināto izmaksu dēļ, peļņas un zaudējumu aprēķina rezultāts par 2012. gadu ir nekorekts.

Pēdējos septiņu gadu laikā nav veikti atjauninājumi LNO grāmatvedības uzskaites programmai, tādēļ tā neļauj operatīvi un skaidri sekot finansiālajai situācijai, jo nesniedz iespēju analizēt būtiskus kvalitatīvos rādītājus. Piemēram, sekot līdzi kreditoru un debitoru saistībām.

Līdzšinējā LNO darbībā plānošanu un atbilstību pieejamiem līdzekļiem apgrūtināja nekorekta nākotnes saistību uzņemšanās, jo, piemēram, pērn tika parakstītas vienošanās par prēmiju izmaksu orķestrim 2014. gada janvārī par 2013. gadā jūnijā veikto darbu. Līdzīgi, bez budžeta līdzekļu pieejamības tika parakstītas vienošanās par slodzes atjaunošanu pilnā apmērā orķestra māksliniekiem, operas solistiem un kora vokālistiem.

Lai izpildītu koplīgumos ietverto vienlīdzības principu un atjaunotu visām darbinieku grupām atalgojumu, kopā esot nepieciešami 712 tūkstoši latu.

Audita rezultāti norāda uz riskiem LNO juridiskajā darbībā, sniedzot rekomendācijas LNO vadībai darba tiesisko attiecību, sadarbības, patapinājumu un telpu nomas līgumu pilnveidošanai nākotnē. Piemēram, samazināt risku uzņemties līgumsodu gadījumos, kurus LNO nevar ietekmēt.

LNO norāda, ka tās jaunā valde uzsākusi operas saimnieciskās vadības sakārtošanu. Ir izstrādāts un apstiprināts detalizēts budžets 2014. gadam un izveidoti pārvaldes mehānismi šī budžeta faktiskās izpildes kontrolei. Šis process ietver atbildību definēšanu par budžeta faktiskās izpildes atbilstību plānotajam. Tāpat uzsākta grāmatvedības un finanšu uzskaites sistēmas sakārtošana, nepieļaujot nākamo periodu ieņēmumu izmantošanu tekošo izdevumu segšanai. Finanšu saistības tikšot uzskaitītas regulāri un sistemātiski.

Jau ziņots, ka sākot darbu LNO jaunai valdei, Kultūras ministrijas uzdevumā tika izsludināta padziļināta izpēte finanšu un juridisko auditu par laiku no 2009. līdz 2013. gadam, kuru veica auditorkompānija „Deloitte Latvia”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti