Ārpus Rīgas

Mazie veikalnieki laukos kļūst par pakalpojumu sniedzējiem

Ārpus Rīgas

Vidzemes Augstskola un Valmieras Tehnikums padziļina sadarbību

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas teritorijā īstenos vairākus investīciju projektus

Liepājas SEZ plāno investēt piecus miljonus – attīstīs arī Vecās ostmalas biznesa parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gada sākumā Liepājas Speciālās ekonomiskā zonas (SEZ) pārvalde apstiprinājusi uzņēmumu ieguldījumu līgumus vairāk nekā piecu miljonu eiro apmērā. Tās ir Liepājas SEZ kapitālsabiedrības, kas šogad plāno SEZ teritorijā īstenot nozīmīgus investīciju projektus. Viens no šādiem projektiem paredz sakārtot degradētu rūpniecības teritoriju blakus pilsētas centram, tur attīstot Vecās ostmalas biznesa parku.

Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks attīstības jautājumos Uldis Hmieļevskis atgādina, ka SEZ uzņēmumiem ir tiesības saņemt nodokļu atlaides no peļņas un nekustamā īpašuma nodokļa. Lai saņemtu šīs atlaides, uzņēmumiem ir jāinvestē ražošanas attīstībā, loģistikā, noliktavu izveidē un citos projektos. Gads sācies cerīgi, uzskata Hmieļevskis.

"Liepājas SEZ uzņēmumi aktīvi strādā un investē, līdz ar to redz, ka veidosies darba vietas, un būs ko darīt nākotnē. Janvāra SEZ valdes sēdē mums bija pieteikumi no vairākiem uzņēmumiem par kopējo investīciju summu piecu miljonu eiro apmērā."

Investīcijas veiks dažādi Liepājas uzņēmumi, skaidro Liepājas SEZ pārvaldes pārstāvis Hmieļevskis.

"Tās ir investīcijas, kas tuvākajā laikā tiks veiktas gan graudu pārkraušanas kompleksa būvniecībā, gan ražošanas iekārtās, gan jaunu ražošanas ēku būvniecībā Vecās ostmalas biznesa centrā. Redzam, ka viss notiek. Kaut arī presē lasām, ka investīcijas iet prom no Latvijas, bet reālajā ražošanas sektorā un tehnoloģijās tiek investēts. Tas nozīmē, ka šie sektori attīstās. Tie ir reālie ražotāji un darbavietas, tā ir pozitīva ziņa," uzskata  Hmieļevskis.

2015. gadā Liepājā izveidots jauns uzņēmums SIA "Vecās ostmalas biznesa parks". Uzņēmumam pieder teritorija, kas atrodas salīdzinoši netālu no pilsētas centra.

Padomju laikā tur bijis mēbeļu kombināts "Baltija", bet tagad pārsvarā degradēta rūpniecības teritorija, klāsta SIA "Vecās ostmalas biznesa parks" projekta vadītājs Ojārs Osis.

"Kopējā teritorija ir 3,5 hektāri, uz kuras atrodas 10 ēkas. Jāsaka gan, ka daļa ēku ir tikai uz papīra. Kā jau raksturīgi tam laikam un padomju celtnēm, daudzas ir bez jumtiem un sagruvušas. Šobrīd izmantojamas ir divas ēkas ar kopējo platību aptuveni 5500 kvadrātmetri. Gada laikā esam spējuši aizpildīt šīs telpas ar nomniekiem gandrīz 90% apmērā," uzskaita Osis.

Uzņēmums ir izstrādājis šīs teritorijas attīstības plānu, kas paredz vairākās kārtās izveidot modernu industriālo parku, kur būtu atbilstoša infrastruktūra un inženierkomunikācijas. Uzņēmēji jau interesējas par potenciālajām telpām, turklāt telpas meklē Latvijas vietējie uzņēmēji.

"Tā mūsu vīzija ir industriālais parks 17 000 kvadrātmetru telpām, kas piemērotas ražošanai vai noliktavām. Projektu īstenosim vairākās kārtās," atklāj Osis.

Šogad sāks būvēt pirmo jauno angāru un kopējās projekta izmaksas ir 1,3 miljoni eiro. Projekta īstenošanai ir piesaistīts līdzfinansējums 45% apmērā no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) programmas, ko administrē Centrālā finanšu un līguma aģentūra (CFLA).

"'Faktiski šī konkrētā projekta realizācijai esam apvienojuši divus atbalsta instrumentus – ERAF finansējumu 45%, ko administrē CFLA, kā arī Liepājas SEZ atbalstu tiešo nodokļu atvieglojumu veidā – 10% apmērā," skaidro Osis.

Uzņēmējs uzskata, ka šobrīd pietrūkst piemērotu telpu ražotājiem, tāpēc šādam biznesam Liepājā ir potenciāls.

Kā zināms, Liepājā jau veiksmīgi darbojas Liepājas biznesa centrs bijušā gaļas kombināta teritorijā, kur mājvietu raduši Skandināvijas uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti