Dienas notikumu apskats

Panākts būtisks progress Vācijas koalīcijas veidošanas sarunās

Dienas notikumu apskats

Reformētajās tiesās mazāks neizskatīto lietu skaits

''Liepājas metalurga'' mantu pārdos izsolēs pa daļām

«Liepājas metalurgam» investoru neatrod un mantu pārdos izsolē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Maksātnespējīgā un pēdējos gadus dīkā stāvošā uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” ražotne vairs netiks tirgota kā vienots veselums, bet gan sadalīta vairākos īpašumos un pārdota izsolēs. Tā nolēmis uzņēmuma maksātnespējas administrators Guntars Koris. Neviens no pretendentiem uz "Metalurgs” iegādi nav izpildījis nodrošināto kreditoru izvirzītos nosacījumus.

Valdība iepriekš solīja atrast jaunu pircēju Liepājas metalurgam līdz 2017.gada beigām, tomēr sarunas ar potenciālo investoru – Krievijas izcelsmes miljonāru Igoru Šamisu – ieilga. Šamiss vēlējās ražotnes iekārtas testēt vairākus mēnešus, lai pārliecinātos, ka tās strādā. Tomēr valdība vilcināties nevēlējās un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) janvāra sākumā paziņoja, ka pircējam esot divas nedēļas laika “Liepājas” metalurga" iegādei.

Nesagaidot Ašeradena noteiktā termiņa beigas, uzņēmuma maksātnespējas administrators Guntars Koris jau paziņojis, ka “Metalurga” mantu pa daļām pārdos izsolēs.

“Līdz šīs dienas datumam bija jābūt parakstītiem vienošanās dokumentiem. Tie, kas ir no manas puses akceptēti, nav parakstīti. Protams, ka mēs esam atvērti sarunām, bet ir viena problēma – nav līdzekļu, par ko rūpnīcu vairs uzturēt,” norādīja Koris.

Atbilstoši Maksātnespējas likumā paredzētajai kārtībai administrators nekavējoties veiks izmaiņas uzņēmuma mantas pārdošanas plānā.

“Jebkuram investoram vienā brīdī, kad ar viņu tiek veiktas sarunas, jāsāk investēt. Šis brīdis nav pienācis,” saka Ašeradens.

Viņš norāda, valdība nav gatava atdot “Liepājas metalurga” aktīvus pret solījumiem.

Arī ministrs atgādina, ka “Metalurga” teritorijas uzturēšana valstij rada izmaksas, tādēļ kavēties ar lēmumiem par uzņēmuma nākotni nevar: “Mēs savu laika limitu esam izsmēluši. Šis ir Privatizācijas aģentūras lēmums, ka šīs iespējas turpināt [meklēt investoru] šādā veidā ir izsmeltas. Tātad ir jāmeklē daudz dinamiskāki procesi, kā virzīties uz priekšu.”

Ašeradens gan piebilst, ka Igors Šamiss vai jebkurš cits investors “Liepājas metalurgu” varēs iegādāties izsolēs pa daļām un ražošanu atjaunot.

Potenciālais investors aizvien ieinteresēts pirkt ražotni

Potenciālais investors, ar kuru līdz šim noritēja sarunas par uzņēmuma pārdošanu,  Krievijas izcelsmes miljonārs Igors Šamiss pirmdien, 15.janvārī, pēc administratora paziņojuma Latvijas medijiem pauda, ka aizvien ir ieinteresēts iegādāties “Liepājas metalurgu” un atjaunot ražošanu un aizvien cer panākt vienošanos par to.

Šamiss ir pārsteigts par uzņēmuma maksātnespējas administratora Guntara Kora lēmumu. 

 Krievijas izcelsmes miljonārs Igors Šamiss
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

“Mēs aizvien lolojam cerības. Mūsu piedāvājums aizvien ir uz galda un to izskata. Viss ir ļoti vienkārši. Mēs runājam par to, ka esam gatavi nekavējoties uzsākt velmēšanu. Lai to izdarītu, mēs esam gatavi par saviem līdzekļiem iepirkt materiālus, lai ražotu armatūru. [..] Tas, ko šodien izdarījis administrators… es nezinu. Man tas rada lielu jautājumu. Es domāju, ka mums ar partneriem vēl paliek kādas iespējas. Un es ļoti ceru, ka šīs iespējas tiks realizētas, pirmkārt jau, valsts interesēs,” sacīja Šamiss.

Šamiss skaidroja, ka piedāvā par uzņēmumu 42 miljonus eiro, un tas esot labākais piedāvājums, “vairāk par mums nepiedāvāja neviens”. Tiesa, viņš vēlas, lai pirkuma līgumā kā kreditoru finanšu garantijas tiktu uzskatīti ieguldījumi apgrozāmajos līdzekļos, kas nepieciešami darba atsākšanai.

Viņš arī gatavs iemaksāt pirmo daļu 7,5 miljonu apmērā, kad būs panākta vienošanās par “Metalurga” pārdošanu.

Viņš vēlas uzņēmumu iegādāties pa daļām.

Taču pirms tam viņš vēlas palaist rūpnīcu testa režīmā. Viņš skaidroja, ka rūpnīcas testa darbības uzsākšanai nepieciešami vismaz trīs mēneši, taču viņam bija dots tam tikai mēnesis, un, pēc viņa teiktā, mēneša laikā to izdarīt nav iespējams, jo rūpnīca nedarbojās jau divus gadus.

Katrs tehnoloģisks testa cikls prasa laiku, un ir jāpārliecinās, ka “visi agregāti strādā, ja kādas iekārtas ir bojātas, tās jāmaina”, bet tad zināsim, cik tas maksās, uzsvēra Šamiss.

Šamiss uzsvēra, ka uzņēmuma darbība jāatjauno pēc iespējas ātrāk, nevis jāpārdod pa daļām. Dažas valstis pārdodot šādas ražotnes par 1 eiro, lai tikai investors atsāktu ražošanu un uzņēmums turpinātu darbu, pauda Šamiss.

Viņš arī sacīja, ka uzņēmuma pārdošana pa daļām būtu “noziegums pret ekonomiku”, bet vēlāk piebilda, ka lieto “skaļus vārdus, varbūt tas nebūs korekti”.

Šamiss sacīja, ka vēlas, lai tie "lūgumi un vēlmes, ko izteicām", tiktu ņemtu vērā.

Viņš nezina, vai piedalītos izsolē, taču norādīja, ka viņš ir metalurgs un viņam vajag visu rūpnīcu, nevis atsevišķas iekārtas.  

Industriālais parks?

Maksātnespējas administratora lēmums ir pārsteigums arī Liepājas mēram Uldim Seskam. Viņš gan uzsver – tagad kreditoriem jādomā, kā efektīvi izmantot "Metalurga" teritoriju. Reālāks ir variants, ka uzņēmuma teritorija varētu kļūt par industriālo parku.

Liepājas mērs Uldis Sesks (Liepājas partija) stāsta, ka šādi piemēri pilsētā jau esot: “Liepājā bijušā gaļas pārstrādes rūpnīca ir pārveidota par industriālo parku, kur strādā nu jau 15 dažādi Latvijas, Skandināvijas uzņēmumi un nodarbina vairāk nekā 1000 darbinieku. Tā ir viena no iespējām. Tur ir visi priekšnoteikumi, attiecīgā infrastruktūra. Taču tur ir jāizstrādā tad plāns un jāpadomā par to, kā šo teritoriju nedaudz pārveidot.”

Valdība tālākos soļus saistībā ar “Liepājas metalurgu” Ministru kabinetā apspriedīs otrdien, 16.janvārī. Arī administrators sola otrdien pārrunāt ar uzņēmuma nodrošinātajiem kreditoriem to, kāda būs tālākā rīcība ar “Liepājas metalurga” aktīviem.

Jau ziņots, ka “Liepājas metalurga” ražotni 2014.gada rudenī pēc uzņēmuma pirmās maksātnespējas veiktās mantas izpārdošanas par 107 miljoniem eiro nopirka "KVV Group". Pirkuma līgums paredzēja samaksu pa daļām. Taču 2015.gada nogalē arī KVV radās grūtības ar naudas plūsmu un tas nevarēja veikt tālākos maksājumus par ražotnes pirkšanu. 2016.gada 16.septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu.

Pēc atkārtotas metalurģijas uzņēmuma maksātnespējas tika uzsākti jauni investora meklējumi. Maija beigās atbildīgā Privatizācijas aģentūras paziņoja, ka interesi par maksātnespējīgās akciju sabiedrības aktīviem izrādījuši seši potenciālie investori.

Ziņu aģentūra LETA, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, ka ražotnes pircējs varētu būt Krievijas izcelsmes miljonārs Igors Šamiss, kurš bija viens no pretendentiem sarunās par ''Metalurga" iegādi pirms četriem gadiem. Lai arī iepriekš uzņēmējs izrādīja interesi testēt metāla kausēšanas krāsni, viņš no šīs ieceres pēcāk atteicās.

"KVV Liepājas metalurga" pārdošanas darījumu bija plānots pabeigt līdz pagājušā gada beigām, taču tas arvien nav noticis. Decembra otrajā pusē ekonomikas ministrs izteicās, ka maksātnespējīgās akciju sabiedrības potenciālo investoru piedāvātie darījuma nosacījumi nav pieņemami uzņēmuma kreditoriem, kuru vidū ir Latvijas valsts. Ministrs atzina - pastāv liela varbūtība, ka "Metalurgu" nāksies izpārdot pa daļām un ražošanu tas vairs neatsāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti