Dienas ziņas

Izstrādā Lielā Baltezera apsaimniekošanas noteikumus

Dienas ziņas

Vidzemē turpinās labības novākšana

Uzņēmumam "KVV Liepājas metalurgs" – viens pircējs

«Liepājas metalurga» jaunais saimnieks kļūs zināms līdz mēneša beigām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jautājums par "Liepājas metalurga" ražotnes jauno investoru Ministru kabineta dienaskārtībā nonāks līdz šā mēneša beigām, Latvijas Radio apstiprināja Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

«Liepājas metalurga» jaunais saimnieks kļūs zināms līdz mēneša beigām
00:00 / 00:34
Lejuplādēt
Ziņu aģentūra LETA, atsaucoties uz neoficiālu informāciju vēsta, ka ražotnes pircējs ir Krievijas izcelsmes miljonārs Igors Šamiss, kuram piederošais Luksemburgas uzņēmums "United Group" "Liepājas metalurgu" vēlējās iegādāties jau 2014. gadā, kad par investoru tika izvēlēts otrs pretendents, proti, "KVV Group".

Pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēts uzņēmums, kura vienīgais valdes loceklis ir Šamiss. Jaundibinātais Šamisa uzņēmums ''K–1 Liepaja Metallurgical Plant" reģistrēts Liepājā, Krišjāņa Barona ielā, taču norādītajā adresē "TV Kurzeme" filmēšanas grupai izdevās sastapt tikai Ainara Kreica advokāta biroja darbiniekus, kuri situāciju sīkāk komentēt atteicās.

''Patlaban maksātnespējas administrators veic visu pārdošanas dokumentu saskaņošanas procesu, un šobrīd es nevaru komentēt to, kurš ir šis te potenciālais investors," "TV Kurzeme" atzina maksātnespējīgā uzņēmuma ''KVV Liepājas metalurgs'' administratora pārstāvis Dzintars Hmieļevskis.

PA vadītājs Loginovs stāsta, ka "KVV Liepājas metalurgs" maksātnespējas administrators Guntars Koris vēl turpina sarunas ar vairākiem potenciālajiem pircējiem.

"Viņš turpina komunicēt ar tiem investoriem par darījuma un līguma nosacījumiem. Tad viņš vērsīsies pie mums kā pie viena no nodrošinātajiem kreditoriem. Tad visi nodrošinātie kreditori pieņems lēmumu (..). Tad mēs, protams, iesim uz Ministru kabinetu," teica PA vadītājs, pieļaujot, ka šo jautājumu valdībā varētu skatīt oktobra beigās.

Šobrīd maksātnespējīgajā uzņēmumā ''KVV Liepājas metalurgs'' strādā aptuveni 150 cilvēki, kas uztur ražošanas iekārtas un teritoriju darba kārtībā.

Kādreizējais uzņēmuma ''Liepājas metalurgs'' akcionārs Kirovs Lipmans ir skeptisks par ražotnes atdzimšanu. Pirmkārt, daļa iekārtu ir novecojušas, otrkārt, ražotnes teritorija neesot loģistiski atbilstoša, lai varētu tajā efektīvi strādāt. 

''Tur vajadzētu taisīt rūpniecību citai produkcijai. Izdevumi būs daudz lielāki, ja mēs mēģināsim atjaunot to rūpnīcu, nekā mēs uzbūvēsim jaunu ražotni," teica Lipmans.

"Rūpnīca nav tā svaigākā un modernākā. Jaunajam investoram ir jārēķinās ar to, kas būs jāiegulda daudz līdzekļu, lai  modernizētu velmētavas cehu, lai varētu konkurēt Eiropā," atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Kā liecina ārvalstu metalurģijas nozares prognozes - Ķīnai, samazinot metāla produkcijas apjomu par 165 miljoniem tonnu līdz 2020. gadam, armatūras cena var pieaugt, kas pavēršot durvis Eiropas ražotnēm, iespējams, arī ''Liepājas metalurgam''. Jau tagad var redzēt efektu - kā liecina statistika, kopš 2015. gada septembra tērauda cena ir dubultojusies un turpina pieaugt.

Jau ziņots, 2016.gada septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu. "KVV Liepājas metalurga" ražotnē maksātnespējas pasludināšanas dienā 16.septembrī bija nodarbināti 147 darbinieki. "KVV Liepājas metalurgs" īpašnieks, Ukrainas kompānijas "KVV Group" līdzīpašnieks Jevgēņijs Kazmins vērsies Starptautiskajā investīciju strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) ar prasību pret Latvijas valsti.

“KVV Group” par 107 miljoniem eiro nopirka “Liepājas metalurga” ražotni 2014. gada rudenī pēc uzņēmuma pirmās maksātnespējas veiktās mantas izpārdošanas. Pirkuma līgums paredzēja samaksu pa daļām. Taču 2015.gada nogalē arī KVV radās grūtības ar naudas plūsmu un tas nevarēja veikt tālākos maksājumus par ražotnes pirkšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti