Ārpus Rīgas

''Ziemeļlatvijas'' galvenā redaktore Ingūna Johansone par kopdzīves noteikumu problēmām

Ārpus Rīgas

Daugavpilī plānots pamatīgi remontēt caurbraucamos pagalmus

Liepājā ražoto ģeotekstilu izmantos arī Latvijas ceļu būvē

Liepājā ražoto ģeotekstilu izmantos arī Latvijas ceļu būvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepāja šobrīd ir vienīgā vieta Baltijas valstīs, kur tiek saražots ģeotekstils, ko pasaulē galvenokārt izmanto ceļu būvē, celtniecībā un citām vajadzībām. 2014. gadā tehniskā tekstila ražotni no Norvēģijas pārcēla uz Latviju. 50 % no šī uzņēmuma pieder tekstila ražotājam „Lauma Fabrics”. Šogad pirmo reizi šis Liepājā saražotais tekstils tika izmantots arī vienā Latvijas ceļa būves objektā.

Uzņēmuma „TeleTextiles Latvia” tirdzniecības pārdevējs Krists Egliņš stāsta un rāda, kā notiek ģeotekstila ražošana. Turpat netālu redzami arī vairākus metrus garie ruļļi, kas jau sagatavoti realizācijai: „Mēs spējam saražot materiālu ar 300kN spēku, tad varam iedomāties, kādu slodzi tas spēj izturēt. Tie ir ļoti svarīgi rādītāji.”

Krists Egliņš uzsver, ka tirgū ir pieprasīti dažādas stiprības tekstili, tāpēc uzņēmums strādā šajā virzienā. Uzņēmumam ir arī sava laboratorija, lai varētu notikt speciāli mērījumi:

„Šajā nozarē laboratorija ir ļoti svarīga, jo jāveic regulāri mērījumi, cik vienā kvadrātmetrā ir masas. Mērījumi tiek veikti gan uz vietas, gan Anglijā un Vācijā.”

Šobrīd visa saražotā produkcija tiek eksportēta uz citām Eiropas valstīm, taču šogad pirmo reizi Liepājā saražoto ģeotekstilu izmantojuši arī ceļa būvē Latvijā.  

„Šogad esam pārdevuši 1% no savas saražotās produkcijas šeit pat, Latvijā.

Materiāls tika izmantots ceļa rekonstrukcijā no Rēzeknes uz Gulbeni. Pārdevām nedaudz vairāk nekā desmit tūkstošus kvadrātmetrus” stāsta uzņēmuma pārstāvis.

„Lauma Fabrics” telpās darbojas aptuveni 30 dažādi uzņēmumi,  „TeleTextiles Latvia” ir viens no tiem. Kopuzņēmuma projekts sākās pirms trīs gadiem, un tas ir attaisnojies, spriež valdes priekšsēdētājs Edijs Egliņš. „TeleTextiles” agrāk strādāja Norvēģijā, taču augsto  izmaksu dēļ ražotne tika pārcelta uz Latviju.

„Tehniskā tekstila pieprasījums pasaulē arvien pieaug. Ja nebūtu „Lauma Fabrics” bāzes, ražotne te nebūtu varējusi darboties, jo mums ir izpratne par aušanu un citām lietām. Mēs ļāvām šim projektam realizēties,” norāda Edijs Egliņš.

„TeleTextiles Latvia”  šogad plāno sasniegt 900 tūkstošu eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 20% vairāk nekā pagājušajā gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti