Rīta Panorāma

Saruna ar Ingunu Gulbi par pārtikas cenām

Rīta Panorāma

Vokālā grupa "Latvian Voices" izdod albumu "Mazie, skumjie ziemas svētki".

Intervija ar Viktoru Valaini par atkritumu apsaimniekošanu

Lielo pilsētu asociācija rosinās ieviest inovatīvus nodokļus par iepakojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai veicinātu otrreiz pārstrādājamu iepakojumu izmantošanu, Latvijā būtu jāievieš jauni, "inovatīvi nodokļi" produktu ražotājiem. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītājs Viktors Valainis.

Valainis kā piemēru minēja alus pudeles, no kurām liela daļa nederot otrreizējai apritei. Viņaprāt, ir jāievieš jauni, inovatīvi nodokļi – ražotājs, kas savai produkcijai izmantotu otrreiz pārstrādājamu iepakojumu, nodoklī maksātu mazāk, bet tie, kuri tādu iepakojumu neizmatotu – attiecīgi maksātu vairāk.

Viņaprāt, šāds nosacījums nemazinātu vietējo uzņēmēju konkurētspēju, jo šāda tendence pamazām būs vērojama arī citās valstīs. Vācijā šāda tendence jau ir vērojama.

Vienlaikus arī iedzīvotājiem būtu vairāk jāmāca šķirot atkritumus, lai tos varētu pārstrādāt, sacīja asociācijas vadītājs, kā piemēru minot Latvijas būvmateriālu ražotāju "Cemex", kas lielāko daļu atkritumu cementa ražošanai ievedot no Vācijas, jo vietējie atkritumi tam nederot.

Pēc Valaiņa sacītā, asociācija rosinās izstrādāt jaunu Iepakojuma likumu, lai veicinātu atkritumu pārstrādi.

"Cemex" vides projektu nodaļas vadītāja Santa Kļava intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" apliecināja, ka no Latvijas nāk vien 25% no alternatīvā kurināmā, kas tiek ražots no atkritumiem. Uzņēmums gan būtu gatavs no Latvijas materiāliem pieņemt vairāk, taču problēma ar labu un specifikācijai atbilstošu kvalitāti. Latvijas šķirotajiem atkritumiem liela problēma ir mitrums, jo atkritumu konteineri nereti ir atvērti.

Tāpēc “Cemex” mudina Latvijā vairāk šķirot un domāt par to, lai šie materiāli būtu sausi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti