Panorāma

NATO "acis" debesīs - AWACS

Panorāma

Muzeja naktī gaida 170 muzeji

Viesmīlībā nodarbinātie neatbalsta vecuma ierobežojumus iebraucējiem

Lielbritānijā viesmīlībā nodarbinātie pret vecuma ierobežojumiem iebraucējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielbritānijas amatpersonas apsver plānu, ka pēc "Brexit" Eiropas Savienības (ES) pilsoņi varēs ierasties un strādāt Lielbritānijā vismaz divus gadus, taču nebūs tiesību iegūt pabalstus un bezmaksas mājvietas. Šī vīzu programma ir plānota, lai reaģētu uz mazkvalificēto darbaroku trūkumu.

Iebraucēji visvairāk ir nodarbināti tieši viesmīlības nozarē, kur jau šobrīd trūkst darbinieku. Nozarē strādājošie neatbalsta vecuma ierobežojumus, kas tiek minēti saistībā ar šo plānu.

Katrs desmitais Apvienotajā Karalistē strādājošais ir nodarbināts viesmīlības biznesā, pie tam liela daļa no tiem ir jauni eiropieši. 

Viesmīlības nozarē nepārtraukti tiek meklēti jauni darbinieki, šajā nozarē arī ir visvairāk vakanču. Pat tad, ja visiem Eiropas viesstrādniekiem pēc "Brexit" atļautu palikt valstī, viesmīlības nozarē katru gadu pietrūktu 60 000 darbinieku.

Londonas restorāns "Paradise Garage" pieder pazīstamam britu šefpavāram Robinam Gilam. Restorāna menedžeris Imants Zusmanis, kurš ēdināšanas industrijā Anglijā strādā septiņus gadus, stāsta, ka mēnesi pēc referenduma jau bija jūtams kvalitatīvu darbaroku trūkums. Trūka kvalificēti viesmīļi, bārmeņi. 

Arī restorāna otrais šefpavārs Patriks Viljams sūdzas par kvalificētu palīgu trūkumu virtuvē. "Ir ļoti grūti atrast labus darbiniekus, un mēs tos meklējam arī Eiropā. Šeit strādā arī daudzi briti. Mēs nepavisam neesam ierobežoti tajā, ko izvēlēties, šī ir ļoti multikulturāla vieta."

Tiek plānots, ka par "Barista Visa" iesaukto vīzu programmu varētu veidot pēc Jauniešu mobilitātes plāna parauga, kad 2 gadu ilgā periodā tiek ļauts strādāt 18-30 gadu veciem imigrantiem no tādām ES neietilpstošām valstīm kā Austrālija, Kanāda un Jaunzēlande. 

"Mēs pieņemam cilvēkus no Austrālijas un no Jaunzēlandes, ar ko Anglijai ir vīzu režīms uz doto brīdi, kas viņiem piešķir iespēju šeit būt divus gadus. Līdz ar to man nav problēmu šādus cilvēkus noalgot," teica 

Restorānu bizness tradicionāli ir jaunu cilvēku niša, jo bārmeņiem un viesmīļiem tas nozīmē ilgas darba stundas un fizisku slodzi. Restorāna menedžeris gan uzskata, ka vecuma ierobežojums nav laba ideja.

"Ja mēs paskatāmies, mums ir ļoti daudz cilvēku, kas strādā restorānos un kam ir 40,50, 60 [gadi]. (..) Ar gadiem krāj pieredzi un progresē savā lauciņā" teica Zusmanis.

Britu mediji vēsta, ka vīzu programma varētu aptvert dažādas nozares, tostarp arī viesnīcu biznesu, sociālo aprūpi un būvniecību.

 Arī citi LTV aptaujātie Londonas restorānu menedžeri apgalvo, ka jau šobrīd nozarē ir izjūtams darbaroku trūkums. Tādēļ, visticamāk, arī pēc "Brexit" eiropieši valstī būs gaidīti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti