Panorāma

Sola pārmaiņas atkritumu apsaimniekošanā

Panorāma

Sabiedriskie mediji reklāmas tirgu varētu pamest 2020. gadā

"Farmācijas neredzamā vara": Lielbritānijas pieredze

Lielbritānijā daļa medikamentu nopērkami arī benzīntankos un kioskos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Apvienotajā Karalistē daļu medikamentu var tirgot ne tikai aptiekās, bet arī lielveikalos, benzīntankos un pat kioskos. Tiesa, tur pieejami vien bezrecepšu medikamenti, bet recepšu zāles nopērkamas tikai aptiekās, un to tirgošanā ir striktas prasības. Par iespēju zāles tirgot lielveikalos spriests arī Latvijā – par to iestājas Konkurences padome (KP), bet iebilst farmaceiti.

Apvienotajā Karalistē zāles tiek iedalītas trīs grupās. Pirmajā ir tās, ko drīkst tirgot gandrīz jebkur – lielveikalos, benzīntankos un pat kioskos ar apzīmējumu GSL uz paciņas vai vispār bez apzīmējuma. Nākamā grupa ir zāles, ko apzīmē ar burtu P, tās drīkst tirgot tikai aptiekās. Trešā grupa ar apzīmējumu POM ir recepšu medikamenti.

Plaši pieejams "Ibumetin" un "Panadol"

Parastajās tirdzniecības vietās tirgo tādas zāles, kas palīdz mazāk nopietnu simptomu gadījumos, piemēram, pretsāpju zāles mazās devās, zāles gremošanas problēmām, pret saaukstēšanos, kā arī vitamīnus.

Cenu līmenis ir dažāds, taču var nopirkt, piemēram, zāles "Ibumetin" un "Panadol" arī par 30 pensiem jeb 33 eirocentiem.

"Piemēram, te ir rakstīts "Tesco Paracetamols". Tu ieraugi to cipariņu, cik tev jāmaksā par šīm zālēm, un domā – kāpēc ne? Bet tad tu sāc domāt – bet tur blakus kaut kas četras reizes dārgāks, bet smukākā paciņā. Un smadzenēs ieslēdzas – tu domā smukāka paciņa, bet labāk strādā. Sastāvdaļa ir viena un tā pati," klāsta farmaceita palīdze Arta Kurgāne.

Aptiekārs var atteikties pārdot zāles

Aptiekā tirgojamās zāles nozīmē to, ka obligāti jābūt blakus aptiekāram, kura uzdevums ir pārliecināties, ka pircējs nopērk pareizās zāles. Var tikt uzdoti dažādi jautājumi par simptomiem, var pat atteikties pārdot zāles.

Arī aptiekas konkurē cita ar citu un cenšas piedāvāt zāles pēc iespējas lētāk. Tā, piemēram, vienā no aptiekām ir nopērkami vitamīni tikai par 99 pensiem.

Savukārt recepšu zāles aptiekās parasti atrodas atsevišķās telpās, pierunāt aptiekāru pārdot recepšu medikamentus bez ārsta izrakstītas receptes ir neiespējami, jo par to paredzēts sods.

"Pārsvarā ir šoks, pasakot – šeit antibiotikas [bez receptes] neviens nepārdod. Un viņi tā – "bet jūs esat aptieka, jums vajadzētu man pārdot antibiotikas". Angļiem jau ir iemācīts no mazotnes, ka antibiotikas ir dakteris. Pārsvarā iebraucēji kā es, poļi, lietuvieši ir ienākuši pie manis aptiekā un prasījuši – lūdzu, antibiotikas. Nav iespējams. Kā – nav iespējams?!" stāsta farmaceite.

Daudzām grupām zāles bez maksas

Briti par zāļu cenām īpaši neuztraucas, jo daudzas iedzīvotāju grupas par zālēm nemaksā vispār. Tie ir pensionāri, bērni, jaunās māmiņas, maznodrošinātie un citi. Tie, kuriem jāmaksā, par daktera izrakstītajām zālēm maksā nevis pilnu cenu, bet gan vienu konkrētu summu, kas ir aptuveni 10 eiro.

Diskusijas par zāļu cenām Apvienotajā Karalistē notiek, taču tas attiecas uz valsts veselības aprūpes dienesta NHS līdzekļu taupīšanu, jo ārstiem ļauts izrakstīt pat bezglutēna cepumus par velti. Statistika rāda, ka 88% no izrakstītajām receptēm ir par brīvu.

"Šeit pensionāri ir mazliet izlutināti. Ir zāles lētas - tas pats paracetamols. Un viņi grib, lai viņiem tiek tas paracetamols iedots par brīvu.

Kaut arī viņi var nopirkt paši, taču prasa dakteriem par brīvu," atzina Kurgāne.

Būt vai nebūt zālēm arī Latvijas veikalos?

Par zāļu tirdzniecību veikalos kā iespēju vairot konkurenci, kas savukārt cenas spiestu uz leju, runāts arī Latvijā. Par to iestājas KP, minot ne vien Lielbritānijas, bet arī līdzīgu Dānijas, Itālijas un ASV piemēru. Farmaceiti gan iebilst.

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama pauž: "Tas būtu spiediens uz cenu un būtu lielāka pieejamība.

Šobrīd absolūta pretestība un visi tie piemēri, kas parāda, ka darbojas, un darbojas ne tikai cenas ziņā. Tas pats Itālijas piemērs, tur ne tikai par 10% samazinājās medikamentu cena. Bet tur parādījās arī jauni izplatīšanas veidi. Jo palielinājās izplatītāju skaits, palielinājās konkurence, un, ja liela konkurence, tad jāmeklē jauni veidi, kā pircēju aizsniegt. Parādījās zāļu piegāde mājās, atlaižu sistēmas sāka darboties citādas, patērētājs ieguva lielāku nozīmi."

Tikmēr Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde pauž viedokli: "Mēs neesam guvuši nekādus [pierādījumus], arī paši aptaujājot valstis, kurās tas arī bija mainīts pēdējo piecu gadu laikā, ka tas būtu liels ieguvums. Līdz ar to mums ir diezgan pamatotas šaubas arī par šo argumentu, ko Konkurences padome min."

Farmaceiti arī bažījas, ka bez profesionāļa konsultācijas palielināsies nepamatots zāļu patēriņš vai nesavietojamu medikamentu lietošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti