LB: Uzņēmējiem produktivitāte jāpalielina caur inovācijām un modernizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krīzes laikā Latvijas uzņēmumiem lielā mērā izdevās panākt konkurētspējas un produktivitātes kāpumu uz darbaspēka rēķina, jo būtiska daļa darbinieku tad pārgāja darbā uz produktīvākiem uzņēmumiem, bet vājākie uzņēmumi pārtrauca darbu – tā liecina Latvijas Bankas (LB) veiktais pētījums par Latvijas ekonomikas konkurētspēju. Šādu scenāriju šobrīd vairs nevaram atkārtot, un jāmeklē jauni risinājumi, uzsver eksperti.

Latvijas ekonomikas attīstība piesaistījusi daudzu ārvalstu ekspertu uzmanību, jo par spīti ekonomikas kritumam Latvijas uzņēmumiem visai strauji izdevās kāpināt efektivitāti un palielināt savu eksportu. Latvijas Bankas veiktais pētījums par mūsu ekonomikas konkurētspēju un produktivitāti liecina, ka šobrīd šo attīstības scenāriju vairs nevaram atkārtot, un nākotnē produktivitātes palielināšanai nāksies spert jau mērķtiecīgus soļus, norāda Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Monetārās izpētes un prognozēšanas daļas vadītājs Konstantīns Beņkovskis.

„Nevaram īpaši cerēt, ka nākotnē būs kaut kas īpaši pozitīvs pats par sevi, mēs jau esam tuvu ES maksimumam izvietošanas efektivitātes ziņā. (..) Nepieciešams nevis pārvietot darbaspēku, bet celt uzņēmumu produktivitāti, tas nozīmē cilvēkkapitāla un tehnoloģiju uzlabojumus, atslēgas vārdi – inovācijas, izglītība, infrastruktūra,” norāda Beņkovskis.

Latvijas Bankas pētnieks uzsver, ka Latvijai veicamo darbu sarakstu skaidri parāda lielās tēriņu atšķirības izpētei un inovācijām starp Latvijas un citu Eiropas valstu uzņēmumiem – šajā ziņā Latvija neizskatās īpaši labi.

„Ieguldījumos zinātnē un attīstībā mēs atpaliekam, igauņi ir vairāk nekā divreiz labāki, nerunājot par Zviedriju, Dāniju, Vāciju. Patentu iesniegumu ziņa arī neizskatāmies diezin cik labi. Grūti sagaidīt, ka pēkšnu uzņēmumu produktivitātes līmenis sāks celties,” bažīgs ir Beņkovskis.

Tiesa gan, DNB bankas analītiķis Pēteris Strautiņš uzskata, ka produktivitātes palielināšana uzņēmumos tomēr nav tik grūts uzņēmums, jo, piemēram, daļā uzņēmumu to iespējams panākt, modernizējot ražošanu:

„Latvijā makrodati liecina, ka vēl ir milzīgas iespējas. Mēs daudz varam ražīgumu kāpināt, daudz ko vienkārši pārņemot, atvedot jaudīgākas un ražīgākas iekārtas un tamlīdzīgi. Inovācijas – tas ir labi, bet tā nebūt nav vienīgā iespēja.”

Latvijas Bankas pētījums rāda, ka Latvijas darbaspēka produktivitāte dinamiski auga līdz 2010.gadam - laika posmā no 2002. līdz 2010.gadā vidēji par 6,2% gadā. Tomēr kopš 2010.gada produktivitātes pieaugums vairs nav tik straujš, proti, produktivitāte ir tikai 1% gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti