Dienas ziņas

Līgo auto tūre Olainē

Dienas ziņas

Vāc liecības par Naukšēnu vēsturi

Ļaudonā jauna aitu vilnas darbnīca

Ļaudonā top jauni aitas vilnas izstrādājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Laikā kad lielākā daļa laucinieku meklē darba un iztikas iespējas pilsētās vai ārpus valsts, bijušās valmierietes Lienes Ceras-Kronbergas ģimene izvēlējusies pārcelties uz dzīvi laukos Madonas pusē. Līdz ar saimniekošanu aitkopībā nupat atvērta  darbnīca, kuras tuvākais mērķis ir eksports un vairāku darbavietu radīšana.

Esam apņēmības pilni palikt Latvijā un laukos - tā pirms četriem gadiem pēc atgriešanās no darba ārzemēs lēmusi Lienes ģimene, kas, pateicoties sievietes uzņēmībai un mērķtiecībai, nupat vērusi durvis aitas vilnas izstrādājumu šūšanas uzņēmumam Ļaudonas pusē.

“Laukos ir diezgan grūti atrast darbu, tāpēc gribējās kaut ko savu un, tā kā ir arī aitas, tad  kaut kur noietu arī aitas vilnai. Jo neesmu adītāja, neadu, un aitas vilnu var iemainīt tikai pret dziju,” stāsta  SIA „Zelta Sproga” īpašniece Liene Cera-Kronberga.

Tā rasta iespēja sadarbībai ar Sunākstes vilnas namu, kurā netīrā vilna tiek iemainīta pret  vilnas kārsumu un filca loksnēm, kas pārtop segu, spilvenu un citu izstrādājumu pildījumā. Kā stāsta jaunā uzņēmēja, aitkopība saimniecībā savulaik uzsākta ar 10 aitām, nu ganāmpulks  pieaudzis līdz 80 aitām, un arī doma par savu biznesu auklēta jau krietni sen.

“Grūdiens radās, atbraucot no Anglijas, kad kļuvu par bezdarbnieci. Iestājos nodarbinātības dienestā, kur piedāvāja kursus projektu vadībā.

Tur bija ļoti jauka pasniedzēja Liena, kas arī mani iedrošināja vairāk,” atceras uzņēmēja.

Tā aizsākās sadarbība ar Madonas biznesa inkubatoru, saņemot biznesa idejas novērtējumu un  pirmsinkubācijas atbalstu konsultāciju un apmācību veidā. Noderēja arī atbalsts Madonas novada pašvaldībā, saņemot līdzfinansējumu konkursa „Madona var labāk” ietvaros šūšanas  iekārtu iegādei 2000 eiro apmērā.

“Daudzi neuzdrošinās, un varbūt laikam arī es neuzdrošinātos, pirms nebūtu apguvusi projektu vadību un nebūtu šo cilvēku, kas apkārt bakstīja un teica – jā, pamēģini, pamēģini. Tāpat arī bērni un vīrs. Bet nu, jā, bišķiņ vajag drosmi,” atzīst Liene.

Gandarīta ir arī Madonas novada Ļaudonas pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Dreimene:

“Ļoti gribētu, lai Lienes piemērs tiešām iedvesmotu un iedrošinātu vēl kādu iet šādu ceļu, jo Liene ir pierādījums tam, ka - ja vien vēlas, ja šī ideja ir izlolota, tad arī sadarbības partnerus, atbalstītājus var atrast.”

Pašreiz  uzņēmumā Liene strādā viena pati, taču jau šobrīd tiek apsvērtas eksporta iespējas un vairāku jaunu darbavietu radīšana, kas laukos ir jo īpaši būtiska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti