Ārpus Rīgas

Laikraksta "Kurzemnieks" galvenā redaktore Daiga Bitiniece par Kuldīgas slimnīcu

Ārpus Rīgas

PVD Veterinārās uzraudzības direktore Kristīne Lamberga par putnu gripas ierobežojumiem

Lopkopji pozitīvi noskaņoti pret "Latvijas piena" pāreju vācu investoru rokās

«Latvijas piena» jaunie investori sola stabilitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vācu investora kļūšanu par ''Latvijas piena'' lielāko īpašnieku paši piena lopkopji vērtē pozitīvi. Vienlaikus tie kooperatīvu pārstāvji, kas piedalījušies ražotnes izveidē, ir vīlušies, ka sapnis par savu ražotni izgāzies. Jaunā uzņēmuma valde cer veidot stabilus līgumus ar piena piegādātājiem un norāda, ka priekšroka ir vietējiem zemniekiem, kas arī no loģistikas viedokļa uzņēmumam ir lētāk. Darījuma summu pagaidām jaunais investors nenosauc, taču atklāj, ka ir atbrīvojis valsti no galvojuma par ražotnes izveides kredītu.

Aizvadītajā nedēļā par piena pārstrādes uzņēmuma ‘’Latvijas piens’’ īpašnieku kļuvis kāds vācu koncerns ("Fude + Serrahn Milchprodukte"), kas pārpircis graudu kooperatīva ‘’Latraps’’ daļas. Tās uzņēmumā sastādīja 75 %. Sekojoši ražotni vairs nevar dēvēt par zemniekiem piederošu kā līdz šim. Jaunā investora pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmums Baltijā "Eximo Agro-Marketing" jau šogad plāno investēt "Latvijas piena" attīstībā, norāda jaunais valdes priekšsēdētājs Jānis Vaivods:

''''Latvijas piena'' ražotnes maksimālā jauda ir 400 tonnu piena pārstrāde dienā, tas ir arī mūsu mērķis'- ar investīcijām plānojam noslogot ražotni 100%. Šobrīd ''Latvijas piens'' pārstrādā tikai 150 tonnas dienā. Uzņēmumam patlaban ir neveiksmīga slava vietējo zemnieku vidū saistībā ar maksātnespējas problēmām un Trikātu, tāpēc veiksim pārrunas ar piena ražotājiem, skaidrosim un pārliecināsim, ka uzņēmums turpmāk būs stabils piena uzpircējs.''

Vaivods norāda, ka stabilitāti radīs pastāvīgie uzņēmuma klienti Eiropā, kā arī trešajās pasaules valstīs. Saražoto industriālo produkciju – sierus - pamatā eksportēs, savukārt veikalu plauktos esošā Trikātas zīmola produkcija saglabāsies, bet apjomu plāno samazināt.

''Uzņēmums "Eximo Agro-Marketing" ir jau ilgus gadus, ar piena produktu tirdzniecību nodarbojas no 1976. gada un Baltijas valstīs darbojas no 2004. gada.

Pastāvīgi klienti mums ir Vācijā, Itālijā, Bulgārijā, Rumānijā, Polijā, Igaunijā, Lietuvā. Tāpat tirgojam produkciju uz Āzijas valstīm, arābu valstīm un arī uz Meksiku, kurp esam nosūtījuši pirmos konteinerus ar sieru arī no ‘’Latvijas piena’’,'' stāsta Vaivods.

Pēc darījuma ar vācu kompāniju viens no vēl palikušajiem piena kooperatīviem ''Latvijas piena'' ražotnē ir "Dzēse", kam pieder 8,5%. Tā vadītājs Māris Petrēvics vērtē, ka ''Latvijas piena'' pārdošana ir labākais scenārijs esošajos apstākļos:

''Diemžēl tagad ir jautājums - kāpēc nevarējām paši latviešu zemnieki būt īpašnieki savai rūpnīcai, tad tagad ir skaidrs, ka tas nav vien investīciju trūkuma jautājums, bet arī augstākā līmeņa tirdzniecības speciālistu trūkums Latvijā.''

Bijušā piena kooperatīva "Trikātas" valdē un sekojoši arī rūpnīcas izveidē klātesošs bija arī piena lopkopis Agris Ludrihsons, kas nu pārstāv jaunu kooperatīvu ''Piena loģistika''. Lauksaimnieks arī atzīst, ka ir neliela vilšanās, taču zemniekiem jaunais investors ir ieguvums:

''Ir sāpīgi, ka tas nav mūsu, bet mēs sadarbojamies, dodam pienu, ceru, ka cena būs laba.''

''Latvijas piena'' daļu pārpirkšanas darījuma summu un investīciju apjomu pagaidām investors gan nenosauc. Tas tikšot publiskots līdz ar plāna izpildes uzsākšanu, visticamāk, vasaras mēnešos. Vienlaikus ražotnes valdes priekšsēdētājs Jānis Vaivods apstiprina, ka līdz ar investora ienākšanu "Latvijas pienam” vairs nav finansiālu saistību par saņemto valsts galvojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti