Latvijas IKP izaugsmes temps trešajā ceturksnī paātrinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot pagājušā gada trešo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem pieaudzis par 6,2%, bet pēc neizlīdzinātiem datiem IKP pieaugums sasniedzis 5,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.

IKP šā gada trešajā ceturksnī ietekmēja apjoma pieaugums rūpniecībā par 8%, būvniecībā – par 23% un pakalpojumu nozarēs – par 4%, tai skaitā mazumtirdzniecībā – par 5%. Produktu nodokļi iekasēti par 4% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Savukārt šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar šā gada 2. ceturksni, IKP apjoms pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 1,5%.

Pēteris Strautiņš par IKP izaugsmi trešajā ceturksnī
00:00 / 00:59
Lejuplādēt
Bankas “Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš spriež, ka ekonomikas pieaugums ir likumsakarīgs - labi attīstās eksporta nozares. Tāpat krietni pieauguši apjomi celtniecībā, kas būvniecības krīzes laikā pērn šajā laika posmā sasniedza zemāko punktu. 

 

"[IKP pieauguma] skaitlis tiešām ir liels. Tas liks pacelties daudzām uzacīm, bet tas šodien vairs nekādā ziņā nebija pārsteigums," sacīja Strautiņš, norādot, ka gada pēdējā ceturksnī IKP izaugsme varētu būs mazāka.

CSP piebilst, ka izvērsts ziņojums par precizēto IKP apjomu un izmaiņām šā gada 3. ceturksnī tiks publicēts 30. novembrī. 

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Bankas prognozēm Latvijas IKP šogad pieaugs par 4,2%, kas ir vairāk par iepriekš lēsto. Paaugstināta arī nākamā gada IKP pieauguma prognoze – Latvijas ekonomika saskaņā ar neizlīdzinātajiem datiem 2018.gadā varētu pieaugt par 3,8%, nevis 3,4%, kā lēsts iepriekš. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti