«Latvijas gāzes» sadale: Nodibina gāzes pārvades kompāniju «Conexus Baltic Grid»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgā ceturtdien, 22.decembrī, nodibināts dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas akciju sabiedrība (AS) "Conexus Baltic Grid", kas saistībā ar Latvijas gāzes tirgus liberalizācijas prasībām no monopoluzņēmuma AS "Latvijas gāze" pārņems dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades aktīvus.

Lēmums par ''Conexus Baltic Grid'' nodibināšanu pieņemts ar vairāk nekā 90% sapulces dalībnieku balsu.

Vienlaikus sapulcē apstiprināta arī jaunā uzņēmuma padome - jaundibināmo uzņēmumu turpinās pārvaldīt uzņēmuma "Latvijas gāze" padome esošajā sastāvā. 

Dokumenti

"Conexus Baltic Grid" dibināšanas sapulces lēmumi

Lejuplādēt

549.24 KB

Savukārt viens no pirmajiem padomes uzdevumiem, kas tai būs jāpaveic jau šodien, būs arī jaundibinātā uzņēmuma valdes iecelšana. Sagaidāms, ka arī uzņēmuma valdē darbosies tie paši cilvēki, kas "Latvijas gāzes" valdē.

Vēl uzņēmuma akcionāriem dibināšanas sapulcē ir jāapstiprina statūti, kuros sniegts ieskats arī kārtībā, kādā no 2018.gada jaunajā uzņēmumā savu kontroli zaudēs "Latvijas gāzes" līdzšinējie lielākie akcionāri "Gazprom" un "Itera".

Proti, statūti paredz, ka akcionāri, kuriem ir kontrolējoša ietekme "Latvijas gāzē" vai citā dabasgāzes tirdzniecības vai ražošanas uzņēmumā, no 2018.gada vairs nevarēs piedalīties akcionāru sapulcēs un zaudēs balss tiesības, bet ir vienīgi tiesīgi saņemt dividendes un likvidācijas kvotu.

"Latvijas gāzes" biržai sniegtā informācija liecina, ka kopumā jaunajam uzņēmumam ir 4839 akcionāri ar kopējo akciju skaitu 39 786 089. Vienas akcijas nominālvērtība būs viens eiro.

Pašlaik noteikts, ka ''Conexus Baltic Grid'' būs slēgta akciju sabiedrība.

34,1% ''Conexus Baltic Grid'' kapitāldaļu pieder Krievijas "Gazprom", 29,1% - "Marguerite Fund", 18,3% - "Uniper", 16% - "Itera Latvija". Pārējiem akcionāriem pieder 2,5% ''Conexus Baltic Grid'' daļu, liecina "Latvijas gāzes" sniegtā informācija biržai.

"Latvijas Gāzes" vadītājs Aigars Kalvītis norāda, ka jaunās kompānijas mērķis būs kļūt par līderi Baltijas reģionā, izmantojot dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas priekšrocības, vienlaikus caurspīdīgu uzņēmuma darbību un pārvaldību. 

Kalvītis arī norādīja, ka kompānijas izveidošana tieši neietekmēs maksu par dabasgāzi, kura jāmaksā patērētājām, jo, līdzīgi kā līdz šim, pašas dabasgāzes cenu noteiks globālais energoresursu tirgus, savukārt pārvades un sadales pakalpojumus joprojām noteiks regulatora apstiprinātie tarifi.

"Latvijas Gāzes" vadītājs Aigars Kalvītis
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka Latvijas dabasgāzes tirgus konkurencei tiks atvērts 2017.gada 3.aprīlī.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

"Conexus Baltic Grid" kontrolpakete līdz nākamā gada beigām ir jāpārdod. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") iepriekš neizslēdza iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma lielāko akcionāru.

"Latvijas gāzes" akcionāri lēmumu par monopoluzņēmuma reorganizāciju pieņēma šā gada septembra sākumā. Visi lielie uzņēmuma akcionāri balsoja par sadalīšanu, Krievijas enerģētikas uzņēmuma “Gazprom” pārstāvim gan lūdzot ierakstīt sēdes protokolā atrunu, ka "Gazprom” šādi balsojis piespiedu kārtā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti