Rīta intervija

Obligātie dūmu detektori: VUGD nevarēs pārbaudīt mājokļus, bet cer uz cilvēku apzinīgumu

Rīta intervija

Būvniecības valsts kontroles biroja direktors: Lielā daļā skolu ir konstatēti pārkāpumi

"Latvijas gāzes" vadošais jurists Māris Onževs par uzņēmuma sadalīšanu

«Latvijas gāze»: Lielākā daļa akcionāru vēlas akcijas jaunajā gāzes pārvades uzņēmumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liela daļa AS "Latvijas gāze" (LG) akcionāru ir pieteikušies un izteikuši vēlmi iegūt akcijas arī jaunveidojamajā gāzes pārvades uzņēmumā "Conexus Baltic Grid", kas gāzes tirgus liberalizācijas laikā tiks nodalīts no LG, to intervijā Latvijas Radio atzina LG galvenais jurists Māris Onževs.

"Šobrīd gandrīz jau 5000 akcionāru no 6600 ir pieteikušies un izteikuši gribu pāriet arī uz šo jauno infrastruktūras uzņēmumu. Tas, manuprāt, ir ļoti lielisks rādītājs, ņemot vērā, ka daļa no šiem 6600 akcionāriem ir mirusi, daļa nav sasniedzami un vairāk nekā 2500 no šiem 6600 līdz šim pat nebija pārveduši savas akcijas [uz privātiem kontiem bankās] un nekad nebija vēlējušies saņemt dividendes," atzina Onževs.

Piektdien, 2.septembrī, notiks LG akcionāru ārkārtas sapulce, kurā lems par kompānijas reorganizāciju jeb sadali. Tā tiek īstenota saskaņā ar Saeimā šopavasar atbalstītajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, kas paredz kārtību, kāda konkurencei atvērs Latvijas dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums LG.

Tiem LG akcionāriem, kas balsos par gāzes monopoluzņēmuma reorganizāciju, būs iespējas kļūt arī par "Conexus Baltic Grid" akcionāriem.

Kā ziņots, saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem LG līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators, kam jābūt nesaistītam ar gāzes piegādes un tirgošanas uzņēmumiem un to īpašniekiem.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem.

LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti