Latvijas bankas pelna arvien vairāk – skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Neskatoties uz to, ka pērn Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) īpašu uzmanību pievērsa nerezidentu darījumiem Latvijā un bankas tika īpaši vētītas arī no ASV auditoru puses, jāsecina, ka „skrūvju pievilkšana” komercbanku peļņu kopumā nav mazinājusi. Vēl vairāk - pērn Latvijas bankas nopelnīja par 9,1% vairāk nekā 2015.gadā un kopējā kredītiestāžu peļņa pietuvojās pusmiljarda eiro robežai. Tas ir labākais rādītājs pēc 2008./2009.gada ekonomiskās un finanšu krīzes pasaulē, kura ļoti smagi skāra arī Latviju. Taču peļņa joprojām nav pārsniegusi tos apmērus, kas bija īsi pirms krīzes, tā saucamajos treknajos gados.

 

Tiesa, ja salīdzina šī gada pirmos trīs mēnešus ar tādu pašu laiku pērn, banku peļņa tomēr ir nedaudz sarukusi – par 1,3%, sasniedzot 104,7 miljonus eiro, liecina FKTK apkopotā informācija.

 

Taču, visdrīzāk, skumt par šo kā, iespējams, ne tik veiksmīgu gadu bankām diez vai vajadzēs. Galu galā Latvijā sākas straujāka Eiropas Savienības (ES) fondu apguve, valstī aug ekonomiskā aktivitāte un arī bankas sākušas kreditēt vairāk mājsaimniecības. Ja pērn kopumā gada sākumā bija izsniegti kredīti 14,68 miljardu eiro apmērā, tad šogad jau kopējais izsniegto kredītu apmērs pieaudzis līdz 15,15 miljardiem eiro.

Turklāt finanšu sektoram nākotnē parādās arī jaunas attīstības iespējas. Proti, pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES tiek pieļauts, ka no šīs valsts arī uz Latviju varētu pārcelties dažādu banku un finanšu iestāžu pakalpojumu centri. Patlaban ļoti aktīvi šajā ziņā strādā Polija, Ungārija, kā arī Lietuva un tās galvaspilsēta Viļņa. Par Rīgas piedāvājumu vēl pagaidām Lielbritānijā strādājošajiem vismaz publiski nekas nav dzirdēts.

Pērn Latvijā darbojās 16 bankas un septiņas ārvalstu banku filiāles, kopumā – 23 komerciestādes. Taču pagājušajā gadā ir kļuvis par vienu banku mazāk, kā arī aizvērušās ciet trīs ārvalstu banku filiāles. Pērn visvairāk nopelnījusi „ Swedbanka” – 92,89 miljonus eiro. Tiesa, tas ir par 28,9% mazāk nekā 2015.gadā. Tālāk seko „Rietumu Banka” ar 86,35 miljoniem lielu peļņu. Banka ir spējusi savu peļņu palielināt par 16,3%. Trešā pelnošākā bija „ABLV Bank” ar 79,33 miljoniem eiro, kas ir par 14,9% vairāk nekā 2015.gadā.

Jāatgādina, ka pērn par nepietiekamu naudas izcelsmes kontroli vairākas bankas bija spiestas kopumā soda naudās samaksāt ap astoņiem miljoniem eiro, viena – ''Trasta komercbanka'' tika slēgta. Starp sodītajām bankām bija gan „Rietumu Banka”, gan arī „ABLV Bank”. Tāpat jāpiebilst, ka gada laikā nerezidentu noguldījumi ir samazinājušies par 20,5% - ja 2016.gada pirmajā ceturksnī nerezidentu noguldījumi Latvijas bankās kopumā bija 11,27 miljardi eiro, tad jau šī gada pirmajā ceturksnī tie samazinājās līdz 8,96 miljardiem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti