Pēcpusdiena

Pasaules meteoroloģijas dienā stāsts par mākoņu nozīmi

Pēcpusdiena

Romas līgumam - 60. Kāda būs Eiropas nākotne?

Latvijas Banka prognozē straujāku izaugsmi

Latvijas Banka šogad prognozē straujāku izaugsmi – IKP augs par 3,4%, inflācija sasniegs 2,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Banka pārskatījusi savu šā gada inflācijas izaugsmes prognozi. Vēl pērn decembrī centrālā banka lēsa, ka inflācija šogad sasniegs 1,6%, bet tagad prognoze mainīta uz 2,7%. Tāpat paaugstināta iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognoze – Latvijas ekonomika iepriekš lēsto 3% vietā augs par 3,4%.

Inflācijas izaugsmes prognoze palielināta, ņemot vērā makroekonomiskās analīzes un prognozēšanas speciālistu ziņojumu par situāciju Latvijas un pasaules tautsaimniecībā, informē Latvijas Bankā.

Pasaules pārtikas cenu tendences un naftas cenu kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu liecina, ka inflācija šogad palielināsies straujāk, nekā prognozēts.

2016. gada janvārī pasaules naftas cenas samazinājās līdz zemākajam līmenim pēdējo 12 gadu laikā – līdz 30 ASV dolāriem par barelu. Kopš tā laika bija vērojama naftas cenu pieauguma tendence, kas gadu mijā vēl pastiprinājās, naftas cenām sasniedzot 55 ASV dolārus barelā. Tā jau ir atspoguļojusies degvielas cenās, bet vēl turpinās palielināt citu preču un pakalpojumu cenas. 

Paralēli pasaules pārtikas cenu pieaugumam būtiski palielinājušās pārtikas produktu mazumtirdzniecības cenas Latvijā, un šo kāpumu veicinājuši šādi faktori:

  • Pasaules tirgū vērojama piena, gaļas un cukura, bet pēdējo mēnešu laikā arī labības cenu kāpums. Īpaši strauji 2016. gada otrajā pusē pieauga globālās piena produktu cenas, tomēr 2017. gada sākumā jau vērojama to stabilizācija; 
  • Tāpat situāciju Latvijā ietekmēja pieprasījuma kāpums pēc svaigpiena, kura dēļ svaigpiena iepirkuma cenas Latvijā pieauga straujāk nekā piena produktu cenas pasaulē. 

Tikmēr administratīvi neregulējamās pakalpojumu cenas aug mēreni.

Latvijas Bankā atzīmē, ka tirgus liberalizācijas dēļ dabasgāzes cena šogad var pieaugt nedaudz straujāk par prognozēto.

Latvijas Bankas IKP pieauguma prognoze 2017. gadam saglabājas 3% saskaņā ar neizlīdzinātiem datiem. Savukārt saskaņā ar sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem IKP kāpuma prognoze 2017. gadam ir 3,4% salīdzinājumā ar iepriekš prognozētajiem 3%.

2017. gadā, saglabājoties noturīgam mājsaimniecību rīcībā esošo ienākumu kāpumam un pakāpeniski uzlabojoties situācijai ārējā vidē, Latvijas tautsaimniecības izaugsmi veicinās privātais patēriņš un eksports.

Gaidāms, ka gada otrajā pusē palielināsies investīciju ieplūde, ko gan daļēji neitralizēs importa kāpums. 2017. gadā papildu devumu izaugsmē nodrošinās arī sabiedriskā patēriņa pieaugums, ko veicinās plānotais budžeta izdevumu kāpums, arī sabiedriskajā sektorā nodarbināto atalgojuma palielināšana.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka pērn četras reizes pazemināja IKP prognozi. Ceturto reizi cembrī banka koriģēja valsts ekonomikas 2016. gada izaugsmes prognozi, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātajiem datiem paredzot pieaugumu vien 1%. Latvijas Banka pirmo reizi savu IKP izaugsmes prognozi 2016.gadam samazināja pērn martā  – no iepriekš lēstajiem 2,7% līdz 2,3%. Vasaras sākumā centrālā banka atkal koriģēja savu prognozi, lēšot, ka Latvijas IKP pieaugs nevis 2,3%, bet 2% apmērā.  

Gadam noslēdzoties, Centrālā statistikas pārvalde aplēsa, ka 2016.gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, IKP pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātajiem datiem palielinājies par 1,3%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti