Latvijas Banka paaugstina šā gada IKP izaugsmes prognozi līdz 4,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Banka paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) šā gada izaugsmes prognozi –  saskaņā ar jaunākajām centrālās bankas aplēsēm Latvijas ekonomika šogad augs par 4,7%. Iepriekš Latvijas IKP pieauguma prognoze koriģēta šā gada septembrī, lēšot, ka tautsaimniecība šogad augs par 4,2%.

Latvijas šā gada IKP izaugsmes prognoze paaugstināta, jo tautsaimniecības izaugsme  2017. gadā bijusi straujāka, nekā gaidīts. Tas noticis, pateicoties spēcīgākam ārējam pieprasījumam, lielākām investīcijām un privātajam patēriņam, preses konferencē piektdien atzina Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Spēcīga ekonomikas izaugsme gaidāma arī turpmāk, tomēr temps palēnināsies, mērenāk augot gan ārējam pieprasījumam, gan investīcijām.

2018. gadā IKP kāpums varētu būt 4,1%. Iepriekš Latvijas Banka lēsa, ka Latvijas IKP nākamgad pieaugs par 3,8%. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Rimšēvičs vienlaikus atzina: lai gan Latvijas tautsaimniecības izaugsme turpina uzrādīt straujākus pieauguma tempus, līdztekus investīciju un pirktspējas kāpumam vērojams arvien pieaugošs darbaspēka trūkums.

"Tas iezīmē spiedienu uz algām un cenām, kas nelabvēlīgi ietekmē Latvijas uzņēmēju konkurētspēju. Vājāka konkurētspēja savukārt nozīmē, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsmes temps vidējā laika periodā varētu bremzēties," teica Latvijas Bankas prezidents.

Savukārt inflācijas prognozi šim gadam Latvijas Banka nav mainījusi – patēriņa cenas šogad pieaugs par 2,9%.

"Naftas cenu dinamika nedaudz pārsniedza prognozes, bet šo ietekmi kompensēja eiro kursa pastiprināšanās pret ASV dolāru. Runājot par nākamā gada inflācijas prognozi un analizējot naftas cenu dinamiku, gaidāmo ekonomisko aktivitāti un iespējamo darbaspēka trūkumu, nacionālā banka prognozē inflācijas saglabāšanos 2,9% līmenī," teica Rimšēvičs.

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālā banka ceturtdien paaugstināja eirozonas valstu ekonomikas izaugsmes prognozes. Eirozonas valstu ekonomikas pieauguma prognoze šim gadam palielināta no 2,2% līdz 2,4%. Savukārt nākamgad iekšzemes kopprodukts palielināsies par 2,3% jeb par pusprocentu straujāk, nekā bija paredzēts iepriekš.

Tāpat vēstīts, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijas IKP pieaugums šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, pēc neizlīdzinātiem datiem sasniedza 5,8%. Pirmajā un otrajā ceturksnī IKP izaugsme gada griezumā bija lēnāka –  katrā 4% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti