Panorāma

ASV amatpersona: Latvija spēs risināt korupcijas problēmas

Panorāma

M. Kučinskim Briselē daudz kas jāskaidro

LB sniedz aizdevumu "ABLV Bank"

Latvijas Banka aizdevusi «ABLV Bank» kopumā 297,2 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Bankas padome nolēmusi grūtībās nonākušajai komercbankai "ABLV Bank" piešķirt vēl vienu aizdevumu likviditātes nodrošināšanai. Šī aizdevuma summa ir gandrīz 200 miljoni eiro.  Tādējādi "ABLV Bank" šonedēļ izsniegtā aizdevuma kopējā summa sasniedz 297,2 miljonus eiro. Tas ir mazāk par komercbankas iepriekš lūgto kopumā 480 miljonu eiro aizdevumu.

Notikumu hronoloģija:

"Rīkojoties Eirosistēmas esošā regulējuma ietvaros, kā arī ņemot vērā uzrauga Eiropas Centrālās bankas un nacionālā uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sniegto viedokli, Latvijas Banka šonedēļ ir izsniegusi aizdevumu "ABLV Bank" kopumā 297,2 miljonu eiro apmērā pret ļoti drošu vērtspapīru ķīlu," teica Latvijas Bankas runasvīrs Jānis Silakalns.

 

Viņš akcentēja, ka šī summa ietver 97,5 miljonus eiro, par kuriem ziņots jau iepriekš.

"Kopējo aizdevuma apjomu noteica "ABLV Bank" iesniegtās ķīlas, ko veido dažādu emitentu droši vērtspapīri, kopējā vērtība," norādīja centrālās bankas pārstāvis. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka šajā finanšu tirgus darījumā nav izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski – aptuveni divas reizes – pārsniedz aizdevuma apjomu.

Latvijas Bankas aizdevums komercbankai jāatdod līdz šā gada augustam.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns
00:00 / 01:00
Lejuplādēt
"Ja kaut kādu apsvērumu dēļ tas nebūs iespējams, šie bankas ieķīlātie vērtspapīri var tikt pārdoti, pilnībā atgūstot aizdevumu apjomus un procentu maksājumus, pāri palikušo daļu atskaitot atpakaļ bankai," skaidroja Silakalns.

  

Kopumā ziņas par "ABLV Bank" finanšu situāciju un iespējām atjaunot pilnvērtīgu darbību  joprojām ir skopas. Aizdevuma izsniegšana gan netieši apliecina, ka Eiropas Centrālā banka (ECB), kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) uzskata, ka šāds aizdevums var būt lietderīgs, jo Latvijas Banka savu lēmumu šādos gadījumos pieņem pēc konsultēšanās ar minētajām banku sektoru uzraugošajām iestādēm.

Iepriekš ziņots, ka ECB jau piektdien, 23.februārī, varētu lemt par "ABLV Bank" noteikto maksājumu ierobežojumu atcelšanu.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma ir trešā lielākā banka Latvijā. Komercbanku "ABLV Bank", tāpat kā divas pārējās Latvijā lielākās bankas – "Swedbank" un "SEB banku" –, uzrauga ECB.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti