Panorāma

Valdībā pagarina karavīru dalību operācijā pret "Daesh"

Panorāma

Radošajai apvienībai "Telefilma-Rīga" – 60!

Latvijā arī turpmāk varēs lietot vecā tipa gāzes balonus

Latvijā vēl neatteiksies no «sarkanajiem» gāzes baloniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Strauja pāreja uz jaunā tipa propāna gāzes balonu izmantošanu Latvijā tomēr nebūs, izlēmusi  valdība. Tas nozīmē, ka arī nākamgad patērētāji varēs lietot padomju laikā ražotos sarkanos gāzes balonus, ko iepriekš no aprites bija plānots izņemt. Vienlaikus gan to izmantošana tiks stingrāk regulēta.

EM informē, ka pēdējo gadu laikā veikto tehnisko pārbaužu rezultāti apliecina un arī gāzes balonu tirgotāji ir norādījuši, ka tehniskās pārbaudes ļauj savlaicīgi identificēt nedrošos GOST balonus (gāzes baloni, kas tika laisti tirgū un nodoti lietošanā līdz brīdim, kad Latvijas teritorijā kļuva saistošas uz gāzes baloniem attiecināmās Eiropas Savienības (ES) tiesību normas), izņemt tos no tirgus un pakāpeniski pāriet uz Eiropas Savienības (ES) drošības prasībām atbilstošiem gāzes baloniem.

“Ja mēs skatītu indivīda gadījumā, tad jauna balona iegāde varētu būt vismaz 50 eiro. Tāpēc mēs uzskatām, ka samērīgi būtu atstāt vecos un pamazām nomainīt ar jauniem,” sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Pēdējo trīs gadu laikā gāzes balonu uzpildes stacijās kopumā pārbaudīti 593 930 gāzes baloni. No tiem 4051 balons jeb 0,7% tika atzīti par nederīgiem turpmākai lietošanai.

Viedokļi par veco balonu drošumu dalās. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ik gadu saņem aptuveni 60 izsaukumus par iespējamām gāzes noplūdēm. Balonu drošības prasības uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kas veicis to ekspertīzes, pēcāk rosinot no aprites izņemt 40 gadu vecumu sasniegušās iekārtas.

“Faktiski tas svarīgākais aspekts ir tieši šie ventiļi. Ja tie baloni tiek regulāri uzraudzīti un ik pa diviem gadiem tiek veiktas tehniskās pārbaudes, tad tie var būt līdz sava darba mūža galam,” norādīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa.

EM secina, ka spēkā esošā sašķidrinātās naftas gāzes balonu tehniskās pārbaudes kārtība ir pietiekama, lai līdz minimumam mazinātu riskus, kas saistīti ar GOST balonu turpmāku lietošanu.

Tādēļ ministrija rosināja  atcelt nosacījumu par visu GOST balonu izņemšanu no tirgus līdz 2017. gada beigām, vienlaikus nodrošinot pakāpenisku gāzes balonu parka nomaiņu uz ES drošības prasībām atbilstošiem gāzes baloniem.

Uzņēmumā “Latvijas propāna gāze” uzsver – jaunā tipa balonus aizvien lieto mazākā patērētāju daļa. Uzņēmumā uzskata, ka

balonu straujas nomaiņas gadījumā cilvēki gāzi sāktu pirkt nelegāli.

Šis rūpals īpaši plaucis Lietuvas pierobežā, sasniedzot pat 60% no kopējās balonu uzpildes. “Ir kaut kāds komersants, kas kaut kādā garāžā pilda balonus, piegādā tos ar mašīnu un nomaina veco balonu pret pilnu. Mēs kā legālie būtu spiesti neņemt vecos balonus, bet patērētāji jaunos nepirktu,” norādīja SIA “Latvijas propāna gāze” pārstāvis Aleksejs Margevičs.

Nozares eksperti gan atgādina – līdzšinējie avārijas gadījumi liecina, ka pie vainas noplūdēm nav baloni, bet gan nepareiza balona un gāzes iekārtas savienošana. Tālab, izmantojot gāzes balonus, patērētājam stingri jāievēro drošības instrukcijas.

Lai paaugstinātu iedzīvotāju drošību un sekmētu pakāpenisku gāzes balonu parka nomaiņu uz ES drošības prasībām atbilstošiem baloniem, turpmāk tirgot un lietot varēs tikai tādus gāzes balonus:

  • kam ir veikta tehniskā pārbaude un kuriem ir apliecinājums, ka gāzes balons atbilst noteiktajām prasībām un neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, īpašumu un vidi;
  • kuri ir aprīkoti ar ventili, kas atbilst ES drošības prasībām un ir marķēts ar “Pī” zīmi;
  • kuri ir jaunāki par 40 gadiem kopš to ražošanas brīža.

Jau ziņots, ka iepriekš bija plānots līdz 2017.gada beigām "sarkanos" gāzes balonus pakāpeniski izņemt no tirgus. No 2015. gada 1.oktora drīkst tirgot tikai tehniski pārbaudītus gāzes balonus. Balona pārbaude jānodrošina gāzes balonu apmaiņas punktam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti