Aktuāli

"Sorainen" partneris Jānis Taukačs par VID pārkāpumiem nodokļu atmaksas praksē

Aktuāli

LKA vadītāja Sanda Liepiņa par šī gada hipotekārās kreditēšanas ziņojumu

Neplāno īpaši veicināt cukura nozares atdzimšanu

Latvijā neplāno īpaši veicināt cukura nozares atdzimšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad no 1. oktobra beidzās teju pusgadsimtu ilgusī Eiropas Savienības (ES) kvotu sistēma. ES lauksaimniecības komisārs Fils Hogans cukura kvotu atcelšanu sauc par nozīmīgu soli kopīgās lauksaimniecības politikas pārorientēšanā uz reālo tirgu.

ES cukura kvotu sistēma, kas pirms desmit gadiem kļuva par Latvijas cukura nozares kapraci, ir beigusi pastāvēt. Vēl pirms dažiem gadiem masu medijos šad tad parādījās ziņas par nodomiem daudzu apraudāto cukura ražošanu atjaunot, taču tagad tās pieklusušas.

Par lauksaimniecības nozari atbildīgā Zemkopības ministrija (ZM) arī neplāno īpaši pievērsties cukura rūpniecības atjaunošanai. Tas ir biznesa lēmums un iniciatīvai ir jānāk no privātā sektora, uzsver ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Zemgalē ir pietiekami lieli zemnieki, nopietni zemnieki. Ja viņi sēžas pie viena galda un viņiem atrodas kāds pietiekami nopietns cukura rūpnieks, tad viņi, iespējams, varētu uz kaut ko tādu atvēzēties," teica Arnītis.

Pēc Arnīša teiktā, savulaik ienesīgā cukurbiešu audzēšana Latvijas laukos ir praktiski iznīkusi. Cukurbietes lielākoties tiek audzētas nelielās platībās un izmantotas lopbarībai.

"Pēdējos gados, kad tika likvidētas cukurfabrikas, bija līgumi ar Baltkrieviju. Bet tur, diemžēl, laikam bija pārāk dārgas transporta izmaksas un tas nebija efektīvi," piebilda ZM parlamentārais sekretārs.

Tiek lēsts, ka cukura nozares atjaunošana Latvijā izmaksātu vismaz 100 miljonus eiro. No ZM viedokļa raugoties, nozares atdzimšana būtu vēlama, jo ļautu dažādot lauksaimniecisko ražošanu.

"Mums cukurbietes būtu ļoti svarīga kultūra tīri no augu aprites viedokļa. Mēs jau redzam, ka Zemgalē pārsvarā ir rapsis un graudaugi, tāpēc priekš aprites cukurbietes būtu ļoti laba kultūra. Bet, protams, tur ir jārēķina tiem, kas ir ekonomisti un vienlaicīgi arī uzņēmīgi cilvēki. Vai tas ir izdevīgi, to es jums bez aprēķiniem nevaru pateikt," sacīja Arnītis.

Gatavojoties kvotu sistēmas izbeigšanai, ES ir izveidojusi Cukura tirgus novērošanas centru, taču tā mērķis ir palīdzēt zemniekiem un pārstrādātājiem ar tirgus analīzi un prognozēšanu. Atsevišķas ES dalībvalstis, kuru vidū arī Lietuva un Polija, kurās cukurbiešu cukura ražošana netika pārtraukta, dažkārt ir izmantojušas iespēju sniegt tā dēvēto brīvprātīgo atbalstu grūtībās nonākušām lauksaimniecības nozarēm, tostarp cukurbiešu audzētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti