Latvija lūgs EK no bīstamā cūku mēra cietušajiem cūkkopjiem 23,5 miljonu eiro atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija vērsīsies Eiropas Komisijā (EK) ar lūgumu no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) cietušo Latvijas cūkkopju atbalstam atvēlēt 23,5 miljonus eiro, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Ministrijā norāda, ka Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (LZMP) ārkārtas sēdē pirmdien informēs, ka bīstamā infekcijas slimība Latvijā turpina izplatīties.

Cūkgaļas iepirkuma cena gada laikā kopš slimības konstatēšanas ir sarukusi par 15%, radot finansiālas problēmas Latvijas cūkaudzētājiem.

ZM lēš, ka šobrīd cūkaudzētāju zaudējumi sasnieguši 8,1 miljonu eiro. Būtiski ir pieaudzis to saimniecību skaits, kuras skar tirgus ierobežojumi. Šobrīd ierobežojumi attiecas uz 40% visu Latvijā reģistrēto cūku. Tādēļ cūku audzētāji ir spiesti samazināt ražošanas apjomus vai pat pārtraukt ražošanu.

Latvija lūdz EK paredzēt finansiālu atbalstu 23,5 miljonu eiro apmērā, lai varētu izveidot cūkaudzētājiem pieejamu drošības fondu.

Piemēram, trīs gadu laika periodam ražošanas pārkārtošanai ĀCM izplatības laikā ar mērķi saglabāt ražošanas resursus uz tirgu orientētajās saimniecībās, skaidro ZM.

EK ārkārtas finansējums būtu paredzēts ražošanas optimizācijai saimniecībās ĀCM konstatēšanas vai apkarošanas pasākumu radīto tirgus ierobežojumu ietekmē, sivēnmāšu genofonda saglabāšanai līdz brīdim, kad saistībā ar ĀCM izplatības apturēšanu  atjaunosies normāli tirgus apstākļi.

Latvija lūdz arī EK paredzēt lielāku ES līdzfinansējumu noņemto paraugu transportēšanai uz laboratoriju, savvaļas dzīvnieku (meža cūku) līķu savākšanai, kā arī paplašināt laboratorisko testu sarakstu.

Pirms LZMP ārkārtas sēdes zemkopības ministrs Dūklavs tiksies ar ES veselības un pārtikas nekaitīguma komisāru Vīteni Andrjukaiti, kuram skaidros sarežģīto situāciju Latvijā, kas izveidojusies kopš ĀCM konstatēšanas.

"Neraugoties uz visiem ieviestajiem bīstamās infekcijas slimības ierobežošanas pasākumiem meža cūku populācijā - konstatēto inficēto meža cūku skaits turpina būtiski pieaugt, kā rezultātā cūkkopībai kā Latvijā būtiskai lauksaimniecības nozarei ir nopietni šķēršļi sekmīgai turpmākai uzņēmējdarbībai," norāda ZM.

Latvija tāpat kā Igaunija, Lietuva un Polija uzskata, ka šobrīd apstiprinātā Baltijas valstu un Polijas stratēģija jāturpina attīstīt par kopīgu ilgtermiņa ES stratēģiju cīņai ar ĀCM. Tāpēc būtu jāparedz lielāks ES līdzfinansējums ĀCM un tā epidemioloģiskās situācijas izpētei Eiropas Savienībā, kā arī uzraudzības un apkarošanas pasākumu īstenošanai, lai uzlabotu gatavību tikt galā ar tā izplatību.

ZM atgādina, ka Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas lauksaimniecības ministri 14.augustā nosūtīja vēstuli EK, kurā informēja par situāciju saistībā ar ĀCM šajās valstīs. Vēstulē ministri aicina EK palielināt finansējumu ĀCM apkarošanas pasākumiem Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

Jau ziņots, ka cūkām bīstamais Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada jūnijā Krāslavas novadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti