Stāsti

Eksperti: Pret svešzemju kailgliemežiem dārzkopjiem un ceļu uzturētājiem jācīnās kopā

Stāsti

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs uzņemts ERN tīklā

Latvijā ienākusi bīstamā bišu slimība - Amerikas peru puve

Latvijā izplatās bīstama bišu slimība; PVD aicina aktīvāk pārbaudīt bišu veselību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad trīs dravās konstatēta bīstamā bišu slimība – Amerikas peru puve, kuras dēļ nācies iznīcināt bišu saimes. Par likvidētajiem stropiem biškopjiem izmaksātas arī valsts kompensācijas, kuras pieejamas tikai no pagājušā gada. Gan paši cietušie bitenieki, gan biškopju biedrība lēš, ka problēma patiesībā varētu būt lielāka. Bišu dravu īpašnieki bieži konsultējas par slimību, bet ziņojumu un analīžu veikšanas pieprasījumu ir samērā maz.

Šogad Lauku atbalsta dienests diviem bišu saimju īpašniekiem ir izmaksājis zaudējumu kompensāciju par iznīcinātajām bišu saimēm, apkarojot bīstamo slimību - Amerikas peru puvi.

Viens no biškopjiem Liepājas pusē Ilmārs Zeme stāsta, ka slimības dēļ nācies iznīcināt 25 bišu saimes, bet tikpat vēl palikušas. Process biteniekam bijis nepatīkams, taču apmaksājoties no bišu kopējā veselības viedokļa: “Protams, nepatīkami tas ir – skatās, kā tas skapītis deg un bites iekšā deg. Bet ārā tās nemūk, tāpat kā lopi.”

Ilmārs gan atzīst, ka ar slimību savā dravā cīnās jau vairākus gadus un pārdomā, vai ilggadējo hobiju nemest pie malas pilnībā.

“Tagad spriedu, ka vajadzēja visas likvidēt, jo es netikšu vaļā no tās slimības. Tas tāpat kā mēris – bites [pārņem] viena no otras,” stāsta bitenieks.

Slimības dēļ bišu saimēs bojā iet peri, burtiski sapūstot, un saime sāk nīkuļot, arī medus ienesums krietni krīt. Gadījumos, ja ir aizdomas par slimību dravā, biškopim par to būtu jāziņo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) teritoriālās struktūras inspektoram vai praktizējošam veterinārārstam. Visas slimības noteikšanas analīzes ir apmaksātas.

Šogad PVD laboratorijā saņemti 17 paraugi, savukārt pērn par slimību nav ziņots vispār.

“Pagājušajā gadā nebija neviens, šogad ir trīs dravas skartas: Tukuma, Pāvilostas un Madonas novados. Tūlīt jau iznīcina, jo neviens bitenieks negrib, lai aplipinātu pārējās saimes. Amerikas peru puve ir viena no bīstamākajām bišu slimībām, un tā izplatās ar sporām,” stāsta dienesta Dzīvnieku infekciju slimību uzraudzības daļas speciālists Emīls Jēgers.

Pārbaudīt un kompensēt zaudējumus iespējams tikai reģistrētās dravās, kuras arī paši biškopji attiecīgi uzrauga. Taču, ja tas netiek pienācīgi darīts dravā, tad šo bišu saimju spieti var slimību izplatīt arī tālāk citās biškopju saimniecībās.

Savukārt pārtikas kvalitātes ziņā medus produkcijai peru puves slimība nekādu kaitējumu nenodara un cilvēkam arī nekādu ietekmi nerada.

“Vienīgais, ka šo medu nedrīkst izbarot bitēm, jo tur ir sporas, kas aplipina tālāk. Bet pašam cilvēkam nav kaitīgi,” stāsta Jēgers.

Latvijas Biškopības biedrības eksperte Ineta Eglīte papildināja, ka aizvadītajā vasarā zvanu ar jautājumiem par Amerikas bišu peru puvi kļuvis vairāk, tiesa gan, netrūkstot arī gadījumu, kad dravā ir zaudējumi, taču analīzes tieši šo slimību neapstiprina.

Pētnieki arī arvien aicina biškopjus aktīvāk pārbaudīt bišu veselību un ziņot.

“Vislielākais ieguvējs ir pats biškopis, jo tā slimība visvairāk apdraud viņa dravu. Viņš ir tas ieguvējs no tā, ka cīnās ar to slimību.

Īstenībā neviens no tā nav īsti pasargāts, neviena drava. Slimība var gadīties – tā var ieceļot, to var nejauši iepirkt,” saka Eglīte.

Ja Pārtikas un veterinārais dienests apstiprina Amerikas bišu peru puves klātbūtni dravā, par vienu iznīcinātu slimu bišu saimi bitenieks saņem 89 eiro kompensāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti